Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel

Uddannelsesminister taget i cv-fusk: Skjuler bibel-uddannelse

Undervist af fundamentalister: Esben Lunde Larsen påstår i sit cv på Folketingets hjemmeside, at han har læst på Københavns Universitet i syv år. Han nævner intet om, at han gik fire år på højkristen bibelskole

  • Esben Lunde Larsen (foto: Sanne Vils Axelsen)
Esben Lunde Larsen (foto: Sanne Vils Axelsen)

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) har fusket med sit eget uddannelses-cv.

Det kan Ekstra Bladet afsløre på baggrund af udtalelser fra en norsk missionshøjskole og en aktindsigt - som magasinet Forskerforum har fået - fra Københavns Universitet.

Esben Lunde Larsen oplyser under punktet ’uddannelse og erhverv’ på sit officielle cv på Folketingets hjemmeside, at han er ’cand.theol., Københavns Universitet, fra 2001 til 2008.’

Artiklen fortsætter under billedet

 

Dermed har han en kandidatgrad i teologi - og det fremgår altså, at han har studeret i syv år på Københavns Universitet.

Men det langtfra hele sandheden.

Uddannelsesministeren har nemlig i flere år studeret et helt andet sted end på det velrenommerede Københavns Universitet. Nemlig på en privat højkristen teologi-uddannelse.

Rektoren på den norske Misjonshøgskolen, Bård Mæland, oplyser således i en udtalelse til Ekstra Bladet, at Esben Lunde Larsen har været indskrevet på skolen fra efteråret 2001 til foråret 2005. På daværende tidspunkt foregik undervisningen i København hos den strengt bibeltro - hvilket vil sige fundamentalistiske - uddannelsesinstitution Dansk Bibel-Institut.

’Hans studier var en del af samarbejdet mellem DBI (Dansk Bibel-Institut, red.) og MHS (Misjonshøgskolen, red.),’ skriver Bård Mæland i svaret til Ekstra Bladet.

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) Dansk politik Taget i fusk: Så højkristen er Lundes bibel-uddannelse

Personligt ansvarlig
Esben Lunde Larsens cv-fusk bliver understreget af en aktindsigt fra Københavns Universitet, som mediet Forskerforum har modtaget.

På spørgsmålet om, hvornår Esben Lunde Larsen blev indskrevet på Københavns Universitet, oplyser universitetet, at ministeren først blev optaget på den teologiske bachelor-uddannelse d. 1. februar 2006.

Det fremgår klokkeklart på Folketingets hjemmeside, at medlemmerne selv har ansvaret for oplysningerne i cv’et – på nær oplysningerne om medlemskab af Folketinget og regering.

Dermed er Esben Lunde Larsen personligt ansvarlig for, at hans akademiske cv er forkert.

Se også: Den nye videnskabsminister: Gud skabte jorden

Samarbejde med Dansk Bibel-Institut
Nu står det klart, at Esben Lunde Larsen har brugt de første knap fire år af sin studietid på en uddannelse, der har en noget anden tilgang til teologi-faget end Københavns Universitet.

Misjonshøgskolen har indtil 2007 haft et samarbejde med Dansk Bibel-Institut. I svaret fra Misjonshøgskolen bliver det understreget, at det var Dansk Bibel-Instituts undervisere, der stod for undervisningen i København, mens Esben Lunde Larsen gik på skolen.

Se også: Videnskabsminister lyver om Niels Bohr

Se også: Videnskabsministeren kryber til korset

Udspringer af Indre Mission
Dansk Bibel-Institut udspringer bl.a. af Indre og Luthersk Mission og underviser ud fra det grundlag, at Bibelen er den ’absolutte autoritet i alle spørgsmål vedrørende tro, lære og livsførelse’.

Dette syn står i stærk kontrast til de kritiske bibelstudier, der eksempelvis foregår på Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet.

Dansk Bibel-Institut er vel at mærke en privat uddannelse, som ikke har akkreditering i Danmark.

For at Esben Lunde Larsen senere kunne blive indskrevet på først den teologiske bachelor og senere kandidat-uddannelsen på Københavns Universitet, var det derfor nødvendigt, at hans studier formelt foregik i Misjonshøgskolens regi.

På den måde var vejen banet til, at Esben Lunde Larsen kunne færdiggøre sin uddannelse på Københavns Universitet. Men han blev altså først indskrevet på universitetet flere år senere, end hans cv på Folketingets hjemmeside giver udtryk for.

Esben Lunde: Jeg kan godt forstå, det kan misforstås

Undervisningsminister Esben Lunde Larsen (V) erkender, at hans cv på Folketingets hjemmeside kan tolkes som om, at han har taget hele sin teologi-uddannelse på Københavns Universitet.

Ministeren skriver intet om, at han har studeret ved Misjonshøgskolen i Norge på en uddannelse udbudt i samarbejde med det fundamentalistiske Dansk Bibel-Institut i København. Altså en uddannelsesinstitution, som tager biblens ord helt bogstaveligt.

Ved interviewets start fremlægger ministeren dokumenter, der viser, at han også har været gæstestuderende på enkelte kurser ved Københavns Universitet (KU), mens han var indskrevet på Misjonshøgskolen.

– En aktindsigt viser, at du først blev indskrevet på Københavns Universitet i februar 2006?

– Men jeg har før det suppleret med fag, hvor jeg har taget fag forskellige steder, hvor det var bedst. (Hans spindoktor bryder ind og forklarer, at ministeren har været gæstestuderende ved Københavns Universitet i nogle perioder). Det dokumenterer, at jeg har været teologistuderende fra 2001 til 2008.

– Med oplysningerne om at du været indskrevet i fire år på Misjonshøgskolen i Norge, så ser det ud som om, du kommer på kant med det 8. bud. Til Folketingets hjemmeside oplyser du kun, at du er blevet uddannet på Københavns Universitet fra 2001 til 2008?

– Det gør jeg faktisk ikke. Jeg kan godt forstå, at man kan misforstå det. Det, jeg oplyser til Folketingets hjemmeside, er, at jeg læser teologi fra 2001 til 2008. Og at jeg bliver kandidat i (februar, red.) 2008 fra Københavns universitet.

– Nej, det er det ikke. Der står; cand.theol., Københavns Universitet, fra 2001 til 2008?

– Jeg kunne have skrevet, at jeg havde taget fag i udlandet. Men så specifik har jeg ikke været. Jeg kan sagtens se, at man kan misforstå det.

– Det ser ud til, at vi har en minister for universiteterne, som lyver om sin egen universitetsuddannelse?

– Det gør jeg ikke. Jeg tror, at alle kan forstå, at man kan læse det ud af det, som jeg siger. Og man kan forstå det som, du siger det. Men jeg har intet motiv til ikke at stå ved det.

– Hvorfor skjuler du dine studier ved Dansk Bibel-Instituts i København?

– Jeg skjuler ingen ting. Jeg konstaterer på Folketingets hjemmeside, at jeg er cand.theol i 2008 fra Københavns Universitet.

– Men i den periode fra 2001 til 2008 har du jo været indskrevet på Misjonshøgskolen - og er blevet undervist på Dansk Bibel-Institut- det meste af tiden?

– Nej, jeg har taget supplerende frivillig undervisning, for jeg har været indskrevet som distancestuderende i Norge, og jeg har fulgt fag i Norge. Og har suppleret med undervisning der er blevet udbudt på Dansk Bibel-Institut. Ligesom jeg har taget fag på Københavns Universitet, som det fremgår af det, jeg gav dig.

– Rektoren i Norge fortæller, at du har været fuldtidsstuderende hos dem. Er det ikke rigtigt, at det meste af undervisningen er foregået på Dansk Bibel-Institut i København?

– Jeg har taget en række fag i Stavanger, og så har noget af undervisningen været forlagt i København. Det er helt frivilligt, akkurat som jeg har taget undervisning på Københavns Universitet. Det er fuldstændigt efter bogen.

– Ifølge rektor ved Misjonshøgskolen var det bibel-instituttets undervisere, der stod for undervisningen i København?

– Bottom line er, at jeg har været indskrevet ved Misjonshøgskolen i Stavanger, og det har jeg suppleret i en periode med fag på KU. Så skifter jeg over og tager resten der. Så har jeg fulgt supplerende undervisning (på bibelinstituttet, red.). Der er ikke noget at skjule.

– Den norske rektor oplyser, at Dansk Bibel-Institut havde en central rolle i den uddannelse, du har fulgt hos dem?

– Det er meget muligt, at han har den opfattelse. Jeg har den opfattelse, at jeg har taget mine fag indskrevet i Stavanger og suppleret med undervisning i København.

– Rektoren oplyser, at du på kurserne København er blevet undervist af medarbejdere fra bibel-instituttet – og så har nordmændene stået for eksamineringen?

– Det må du bare dokumentere med henvisning til ham. KU har godkendt mine fag fra Misjonshøgskolen.

– Underviserne ved Dansk Bibel-Institut har en fundamentalistisk opfattelse af Bibelen ...

– Jeg kommer ikke til at gå yderligere ind i det der. Ellers fortsætter interviewet ikke. Jeg har sagt ja, det kunne have været mere præcist. Jeg har fremvist papirer, der viser, hvad der er foregået og hvornår.

– Hvorfor vil du ikke forholde dig til bibel-instituttet?

– Jeg har stykket den teologi-uddannelse sammen, som jeg gerne vil have. Derfor vil jeg ikke diskutere det yderligere. Du behøver ikke stille flere spørgsmål.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik