Dansk politik

Yahya Hassan smidt ud af Nationalpartiet

Formanden for Nationalpartiet meddeler på Twitter, at  Yahya Hassan er ekskluderet. Jeg melder mig selv ud, lyder modsvaret

  • Formanden for Nationalpartiet meddeler på Twitter, at  Yahya Hassan er ekskluderet. (Foto: Philip Davali)
Formanden for Nationalpartiet meddeler på Twitter, at  Yahya Hassan er ekskluderet. (Foto: Philip Davali)

Nationalpartiet har her til aften valgt at ekskludere Yahya Hassan fra partiet. Det meddelte formanden Kashif Ahmad på sin Twitter-profil klokken 21.01.

Ifølge Kashif Ahmad har hovedbestyrelsen holdt et ekstraordinært møde om den unge digter, og på dette møde blev beslutningen så truffet.

- Vi har haft et ekstraordinært bestyrelsesmøde, mens han var i politiets varetægt, og der bliver beslutningen taget, og så taler jeg med ham kort tid efter, han er kommet ud, siger formand Kashif Ahmad til Ekstra Bladet.

- Det er en blanding af de hektiske aktiviteter, der har været i hans liv den seneste periode, som jeg har haft svært ved at synes er foreneligt med partiet og partilinjen. Han er jo en ung mand med mange jern i ilden, og jeg tror ikke, det er politik, der fylder mest i hans liv lige nu, fortæller han.

Kort tid efter - klokken 21.10 - valgte Yahya Hassan at svare igen med selv at melde sig ud af partiet.

'Jeg melder mig ud af Nationalpartiet. Fra i aften skriver jeg kun digte og dødsannoncer', skriver Yahya Hassan på Facebook ledsaget af følgende video:

Eksklusionen/udmeldingen er kulminationen på en hektisk dag for den unge aarhusianer, som ved middagstid blev anholdt for narkokørsel efter en hasarderet biljagt mellem Aarhus og Randers. Det bekræftede hans advokat tidligere i dag.

Ekstra Bladet har tirsdag aften været i sporadisk kontakt med Yahya Hassan.

- Hej Yahya, du taler med Jakob fra Ekstra Bladet ...

- The snake's alive, og så kan I rende mig, forstår du, hvad jeg mener?

- Mjah, det ved jeg ikke, om jeg gør. Jeg kan forstå, at du er blevet løsladt igen?

Herefter smækkede Yahya røret på, men det kunne jo være en fejl, så Ekstra Bladet forsøgte naturligvis at ringe op igen:

- Fat det nu, I kan bare fucke af.

- Vi kunne jo godt bare tænke os en kommentar fra dig ...

- Er det fjernsynet eller er det ikke fjernsynet?

- Nej, det er til en artikel på nettet ...

- Så vil jeg ikke snakke med dig, kan du fatte det, lød det fra digteren, inden der igen blev smækket på.

Østjyllands Politi fortæller tirsdag aften, at den person, der tidligere på dagen blev anholdt for narkokørsel, er blevet løsladt igen og ikke vil blive fremstillet i grundlovsforhør. De ønsker fortsat ikke at bekræfte, at vedkommende er identisk med Yahya Hassan, men oplyser blot, at der er tale om en 20-årig mand.

Digteren Yahya Hassan straffes for vold i Aarhus 112 - 9. feb. 2016 Yahya Hassan anholdt for narkokørsel

Kashif Ahmad fortæller til Ekstra Bladet, at det var ham selv, der overbragte nyheden om eksklusionen til Yahya Hassan. Det skete kort efter, at Østjyllands Politi havde løsladt Yahya Hassan. Nationalpartiets møde om Yahya Hassan foregik, mens han endnu var i politiets varetægt.

Han fastholder, at Yahya Hassan blev ekskluderet, men at han ikke vil gå ind i noget nærmere mundhuggeri om, hvorvidt Yahya Hassan så ifølge sin egen opfattelse efterfølgende har meldt sig ud.

Han fortæller, at der ikke er tale om en livsvarig ekskludering af digteren.

- Jeg skal ikke kunne sige nu, om vores veje mødes igen om et, tre eller fem år. Jeg tror i bund og grund, vi stadig er enige, men vi må nok bare indse, at det ikke er der, han er lige nu. Og det skal stadigvæk være noget, som vi kan stå inde for som parti, siger Kashif Ahmad.

Her kan du se stedet, hvor biljagten mellem Yahya Hassan og politiet tirsdag endte

Tog Nationalpartiet den rigtige beslutning, da de ekskluderede Yahya Hassan?

Se resultat

Tog Nationalpartiet den rigtige beslutning, da de ekskluderede Yahya Hassan?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
BLÅ BOG: Yahya Hassan er nu ekspolitiker

Navn: Yahya Hassan.

Alder: 20 år.

Fødested: Aarhus, søn af palæstinensiske flygtninge.

Karriere: 17. oktober 2013 udgiver han sin første digtsamling "Yahya Hassan", hvori han kritiserer sine forældres generation af indvandrere. Det er den bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkshistorien.

* Yahya Hassan bliver overfaldet på Københavns Hovedbanegård om aftenen 18. november 2013 og har også modtaget adskillige trusler på livet. Han er nu under beskyttelse af PET.

* I marts 2015 fandt retten Yahya Hassan skyldig i at have slået en ung mand i forbindelse med en bytur i Aarhus i februar sidste år

* Den 19-årige digter blev idømt betinget fængsel i fire måneder med to års prøvetid, hvor han ikke må begå noget strafbart. Gør han det, bliver straffen udløst.

* Hassan frifindes senere af Vestre Landsret.

* 7. april 2015 offentliggør han sit kandidatur for Nationalpartiet, som endnu ikke har samlet nok vælgererklæringer til at stille op ved folketingsvalget.

* 9. februar 2016 oplyser Nationalpartiet, at Yahya Hassan ekskluderes fra partiet efter "den seneste tids tumult".

Andet: Yahya Hassan er som digter påvirket af Fjodor Dostojevskij, Michael Strunge og Karl Ove Knausgård

Kilder: Ritzau

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik