Politik

Ekspert: Erdogan spiller med musklerne i historisk god situation for Tyrkiet

Når Tyrkiets præsident Erdogan kalder de europæiske ledere terror-støttere, er det ren retorik, mener Tyrkiet-ekspert Deniz Serinci

  • Erdogan beskylder Europas ledere for at støtte terror. Kritikken falder samme tid, som EU og Tyrkiet forhandler en stor flygtningeaftale på plads. (Foto: AP)
Erdogan beskylder Europas ledere for at støtte terror. Kritikken falder samme tid, som EU og Tyrkiet forhandler en stor flygtningeaftale på plads. (Foto: AP)

Fredag forhandlede Tyrkiet og EU en stor flygtningeaftale på plads. Kort forinden tordnede den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan mod de europæiske ledere.

I et tv-tale kaldte han lederne 'uærlige og hykleriske,' mens han mener, de 'danser i et minefelt' og direkte eller indirekte støtter terror med deres PKK-venlige indstilling.

- På et tidspunkt, når Tyrkiet huser tre millioner, skal dem, der ikke kan finde plads til en håndfuld flygtninge, og som i Europa holder disse uskyldige sjæle under skamfulde forhold, se sig selv i øjnene først, siger Erdogan.

Selvom udtalelserne kan virke kontroversielle, er det ifølge Tyrkiet-ekspert Deniz Serinci rent spil for galleriet, når Erdogan brokker sig over Europas PKK-holdning.

- I Tyrkiet har man altid haft den opfattelse, at EU støtter PKK, som i Tyrkiet opfattes som en terrorbevægelse. De betragter PKK, som amerikanerne betragter Al Qaeda. Samtidig vil Erdogan gerne spille den stærke mand over for EU, siger Deniz Serinci.EU må lefle
Tyrkerne har i mange år haft den opfattelse, at det var dem, som skulle lefle for at blive en del af EU, forklarer Serinci. Men det laver flygtningepresset om på.

- For første gang nogensinde føler tyrkerne, at det er EU, der lefler for dem og nærmest desperat beder om deres hjælp for at stoppe strømmen af syriske flygtninge. Og der vil Erdogan gerne vise sine vælgere, hvoraf mange er meget EU-kritiske, fordi Europa støtter PKK, at han ikke har glemt deres kritik. Også selvom han indgår en aftale med EU, siger Deniz Serinci.

PKK

Kurdistans Arbejderparti, bedre kendt under den kurdiske forkortelse PKK, er en kurdisk politisk og militant organisation dannet i 1978.

PKK står på terrorlister i EU, USA, Canada, Australien og Storbritannien. Organisationen er flere gange røget ind og ud af listen i EU.

Både den tyrkiske stat og PKK er blevet kritiseret af menneskerettighedsorganisationer som Human Rights Watch og Amnesty for drab på civile.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Politiet efterlyser 17-årig pige
Redningsøvelse kan overværes fra kolonihavnen
Lars-Emil bakker op om Vittus
Vittus: Jeg står ikke alene
Fiskerne raser over nyt skifte af naalakkersuisoq
Fondspenge skal styrke små børns sprog
sermitsiaq.ag