Politik

Ingen asylansøgere: Liberal Alliance vil lukke for Danmark i to år

FN's flygtningekonventioner skal suspenderes i to år, hvis det står til Liberal Alliance. På den måde kan ingen søge asyl i Danmark

Den nuværende flygtningesituation er ude af kontrol ifølge Liberal Alliance og for at få styr på den kommer partiet nu med et kontroversielt udspil under overskriften 'Human og fornuftig hjælp i nærområderne'.

Her foreslår partiet at suspendere for FN's flygtningekonventioner i to år og dermed helt lukke grænsen af for asylansøgere.

Det fortæller partiets gruppeformand, Simon Emil Ammitzbøll, i Berlingske.

- Vi er nødt til at indstille os på, at vi befinder os i en ny virkelighed. Vi har både en forpligtelse til at hjælpe ofrene for krigen i Syrien, men vi har også en forpligtelse til at passe på vores eget samfund, siger han.

Perioden, hvor asylansøgere bliver afvist ved grænsen, skal bruges på at ændre konventionerne, så de tilpasses en ny virkelighed.

I mellemtiden skal Danmark tage imod 4000 kvoteflygtninge om året, og de penge, som statskassen sparer på asylstoppet, skal gå ubeskåret til hjælp i flygtningenes nærområder.

Blandt kollegerne på Christiansborg bliver idéen modtaget både godt og dårligt. Hos Dansk Folkepartis Martin Henriksen er man positiv, men regeringspartiet Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, afviser den.

'Bliver til grin i udlandet'

- Vi har sagt meget klart, at vi er villige til at kigge på konventionerne – både i forhold til, hvordan de er indrettet, og hvordan de er implementeret. Men det er jo ikke noget, man gør fra den ene dag til den anden. Det tror jeg heller ikke, at Liberal Alliance ville foreslå, hvis de havde et regeringsansvar, siger han til avisen.

Det gør direktøren for Center for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, også.

- Jeg er dybt bekymret over, at centrale politiske aktører forsøger at løse problemerne ved at vikle sig ud af juridiske regler, siger han til Berlingske.

Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, mener, at Danmark vil blive til grin i resten af verden, hvis forslaget blev ført ud i livet.

Danmark var det første land, der underskrev FN's flygtningekonvention, som blev udarbejdet i 1951.

Fem skarpe til Liberal Alliance om partiets asylforslag

Danmark skal indføre et komplet stop for asylansøgere i to år. Kun 4000 kvoteflygtninge skal komme til landet. Til gengæld sender vi de sparede penge retur til nærområderne.

Det foreslår Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, i torsdagens udgave af Berlingske.

Spørgsmål: Hvordan vil jeres forslag hjælpe flygtningesituationen?

- Vi foreslår, at man ikke længere kan søge asyl i Danmark, og at vi i stedet tager 4000 kvoteflygtninge om året. Pengene, vi sparer - seks milliarder kroner - vil vi bruge på nødhjælp i Syrien og Syriens nabolande, siger Simon Emil Ammitzbøll til Ritzau.

Spørgsmål: Er vi ikke i stand til at hjælpe flere end 4000 flygtninge om året?

- Det er et tal på niveau med, hvor vi lå for få år siden. Vi har fået et meget stort antal asylansøgere de seneste år. Den integrationsindsats, vi står overfor, er for stor. Den skal vi gøre mindre. Og så frigør vi seks milliarder til at hjælpe i Syrien.

Spørgsmål: Er de internationale konventioner ikke værdiløse, hvis man ikke står ved dem, når det virkelig gælder?

- Vi mener, internationale konventioner er vigtige. Men de skal være konvertible med den tid, vi lever i. Vi er nødt til at passe på vores eget samfund.

Spørgsmål: Hvad frygter du, der kan ske, hvis der ikke bliver strammet mere?

- Det nytter ikke noget, at der om 10-20 år ikke er nogen humanistiske, liberale demokratier, der kan være foregangslande, fordi de er brudt under på grund af de udgifter, der er forbundet med det her.

Spørgsmål: Vil du selv sige, at Liberal Alliance er et af de partier, der vil have den strammeste udlændingepolitik?

- Vi mener, det her er et midterforslag. Der er dem, der tror, de kan lukke den halve verden ind i Danmark uden at tro, det påvirker samfundet. Og så er der dem, der siger, vi skal hjælpe i nærområderne uden at have en vilje til at finansiere det.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere