Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Politik

Migrationsforsker: Nye toner fra en fortvivlet Juncker

Et fallit Dublin-system får EU-Kommissionens formand til at skærpe retorikken over for medlemslande, lyder det

EU-medlemslande kan ikke bare sige, at de ikke vil tage nogen flygtninge, lød det fredag fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, på et pressemøde.

Og det vil formanden sikre sig ved at slå på alle de goder, som EU-landene kan gå glip af, hvis ikke de makker ret, siger postdoc Martin Lemberg-Pedersen fra Centre for Advanced Migration Studies på Københavns Universitet.

- Juncker slår på, at dominoeffekten med lukkede grænser vil betyde, at den frie handel lider stor skade. Han taler også om, at det vil føre til øget arbejdsløshed - at det vil føre til stor skade i arbejdsstyrken i de enkelte medlemslande.

- Derudover har man en række finansielle instrumenter, som man bruger til at omfordele en masse midler. Man har før raslet med sablerne over for de østeuropæiske lande, hvis ikke de vil gå med på kvoterne. Og nu skærper han den samme retorik.

Spørgsmål: Skal man betragte det som trusler?

- Det er en fortvivlet Juncker, som prøver at få sine medlemskolleger til at indse, at man bliver nødt til at hive i samme retning, ellers vil det hele falde fra hinanden.

Ifølge Juncker er det til foråret, at EU-Kommissionen vil foreslå et fordelingssystem for asylansøgere med en revision af det såkaldte Dublin-system.

Et system, som bygger på en aftale mellem medlemslandene om, at de kan sende asylansøgere tilbage til det land i EU, som asylansøgerne først ankom til på deres flugt.

Og det er helt nye toner, siger Martin Lemberg-Pedersen.

- I september foreslog man omfordelingsnøgler, men der sagde man, at det skulle være i tråd med Dublin-systemet. Et system, som har spillet fallit gennem de seneste 10-15 år, og det er det, som har ført til den uholdbare situation, hvor medlemslandene nu løber af sted hver for sig.

- De her toner fra Juncker er nye, men det skal følges op af handlinger, og det er noget, medlemslandene skal gå med til, siger Martin Lemberg-Pedersen.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
For mange hjemløse på gaden
Operasanger på juletur i kysten
Filmrolle skal besættes i Nuuk
USA's præsidentvalg var det mest omtalte på Facebook i 2016
Flere flotte rejer fra Melville-bugten
KNI fremviser solid halvårsregnskab
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Linette K. Jespersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen