Politik

Obama i tv-tale: Forkert at fornærme muslimer

Præsident Barack Obama advarede vælgerne i sin sidste State of the Union

'It doesn't matter if your black or white', kunne man næsten høre Obama formulere sig under nattens 'State of The Union'-tale. (Video: AP)
1/2
Næste »

Den amerikanske befolkning bør tage afstand fra politikere, der angriber folk på grund af deres religion.

Det slog præsident Barack Obama fast, da han natten til onsdag holdt sin årlige tale til nationen, State of the Union.

Obama nævnte ingen navne, men den republikanske præsidentkandidat Donald Trump har været ude med forslag om, at USA skal lukke grænsen for alle muslimer.

- Dette handler ikke om politisk korrekthed. Det handler om at forså, hvad der gør os stærke, siger Obama fra talerstolen i USA's Kongres.

- Når politikere fornærmer muslimer, når en moske er vandaliseret eller et barn drilles, så gør det os ikke stærkere. Det er ikke, at sige det, som det er. Det er bare forkert, siger han.

Barack Obama har for sidste gang redegjort for nationens tilstand i en tale til Kongressen, (Foto: AP) Barack Obama har for sidste gang redegjort for nationens tilstand i en tale til Kongressen, (Foto: AP)

Obamas tale, der blev sendt direkte på tv, var på alle måder præget af, at det var hans sidste State of the Union, og at 2016 er valgår i USA.

Han åbnede talen med et par vittigheder om den igangværende valgkamp, der skal resultere i en ny præsident til november.

Parat med gode råd
Obama modtog aftenens første klapsalver, da han sagde, at han ville gøre talen kort, så nogle af de tilstedeværende kandidater kunne komme ud og føre valgkamp.

- Jeg vil komme rundt og hilse bagefter, så hvis I ønsker nogle gode råd… jeg har været der, joker han med et smil.

Kongresmanden Bernie Sanders udfordrer Hillary Clinton til posten som demokraternes præsidentkandidat. (Foto: AP) Kongresmanden Bernie Sanders udfordrer Hillary Clinton til posten som demokraternes præsidentkandidat. (Foto: AP)

Senator Marco Rubio er stadig med i kampen om at blive republikanernes præsidentkandidat. (Foto: AP) Senator Marco Rubio er stadig med i kampen om at blive republikanernes præsidentkandidat. (Foto: AP)

Fire medlemmer af kongressen stiller op til præsidentvalget. Demokraten Bernie Sanders og republikaneren Marco Rubio overværede talen i kongressen. To andre republikanske kandidater, senatorerne Ted Cruz og Rand Paul, var ikke til stede.

'Mest magtfulde nation'
Obama brugte en del af sin tale på at gøre boet op efter syv år i Det Hvide Hus. Men det lå ham også på sinde at tilbagevise påstanden om, at USA er en svækket supermagt.

- USA er den mest magtfulde nation i verden. Punktum. Det er ikke en gang tæt. Vi bruger mere på vores militær end de næste otte lande tilsammen, siger han i tilføjer.

- Folk ser ikke til Beijing og Moskva for lederskab. De ringer til os!

Terrorister er 'syge sjæle'
Han erkendte, at de islamiske terrororganisationer al-Qaeda og Islamisk Stat udgør en trussel mod den amerikanske befolkning.

- Der er tale om syge sjæle, der plotter og planlægger. Vi er nødt til at fjerne dem.

- Men vi bør ikke skubbe vores allierede væk ved at påstå, at ISIL (Islamisk Stat, red.) er repræsentant for verdens største religion. Lad os kalde dem, hvad de er: Mordere, som skal jages, fanges og ødelægges. Og det er netop, hvad vi gør.

- Og hvis I tvivler på min ildhu i dette spørgsmål så bare spørg Osama bin Laden, siger Obama med henvisning til terrorlederen, der blev dræbt af amerikanske specialstyrker i Pakistan i 2011.

Obama brugte en del af talen på at fremhæve de fremskridt, der er sket i hans embedsperiode: Stærkere økonomi, lavere ledighed og sundhedsreform. (Foto: AP) Obama brugte en del af talen på at fremhæve de fremskridt, der er sket i hans embedsperiode: Stærkere økonomi, lavere ledighed og sundhedsreform. (Foto: AP)  

(Foto: AP) (Foto: AP)  

Førstedamen Michelle Obama var vanen tro at finde på tilhørerpladserne med særligt inviterede gæster. (Foto: AP) Førstedamen Michelle Obama var vanen tro at finde på tilhørerpladserne med særligt inviterede gæster. (Foto: AP)  

Obama holdt også fast i sit syv år gamle løfte om at lukke den kontroversielle fangelejr for formodede terrorister på Guantanamo.

- Der er ikke mange tilbage (på Guantanamo, red.), og det er dyrt og unødvendigt, siger præsidenten, der også plads til de store visioner.

Vil kurere kræften
Han sagde, at USA skal være det land i verden, der en gang for alle finder en kur mod kræft.

- I aften lancerer jeg en ny national indsats for at få kureret kræften, siger han og fik for en gangs skyld både demokrater og republikanere til at klappe på samme tid.

Det bliver vicepræsident Joe Biden, der kommer til at stå i spidsen for indsatsen. Han mistede sidste år sin søn Beau til sygdommen.

- Jeg sætter Joe i spidsen for mission control, siger Obama med henvisning til, at USA var det første land til at sætte en mand på månen.

Vicepræsident Joe Biden skal lede indsatsen for at kurere kræft. Han mistede sidste år sin søn til sygdommen. (Video: AP)

Barack Obama:

Navn: Barack Hussein Obama, USA's 44. præsident

Alder: 54 år

Født: 4. august 1961 i Honolulu, Hawaii. Faderen var fra Kenya, og moren var en hvid amerikaner fra Kansas.

Karriere:

- 2009-2017: USA's præsident. Han blev stemt ind i Det Hvide Hus ved valget i 2008 og siden genvalgt efter sejr over republikaneren Mitt Romney ved præsidentvalget i 2012

- 2009: Modtager i december Nobels fredspris

- 2004: Valgt til det amerikanske senat for delstaten Illinois. Får sit gennembrud i Det Demokratiske Parti med opsigtsvækkende tale ved partikonventet samme år i Boston

- 1997-2004: Demokratisk senator i lokalparlamentet i Illinois

Uddannelse:

- 1991: Uddannet jurist fra Harvard University

Civilstand: Gift med juristen Michelle Obama. Sammen har de døtrene Malia (født 1999) og Natasha, kaldet Sasha (født 2001).

Kilder: Det Hvide Hus/ Ritzau

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere