Politik

Obama tager på officielt besøg i Cuba

USA's præsident, Barack Obama, vil tage på officielt besøg i Cuba

  • USA's præsident, Barack Obama. (Foto: AP)
USA's præsident, Barack Obama. (Foto: AP)

USA's præsident, Barack Obama, vil i løbet af få uger tage på officielt besøg i Cuba. Det meddeler Det Hvide Hus natten til torsdag dansk tid i en mail ifølge Bloomberg News.

Flere detaljer kan ventes torsdag, når Det Hvide Hus ifølge en række internationale nyhedsbureauer ventes at orientere om Obamas forestående rundrejse til flere latinamerikanske lande, hvoraf Cuba er et af dem.

Besøget vil være historisk i betragtning af de mange årtiers fjendskab mellem det kommunistiske Cuba og det kapitalistiske USA.

Under Obama er forholdet til styret i Havana dog blevet væsentlig forbedret, og de to lande har blandt andet genoptaget de diplomatiske forbindelser, der blev afbrudt i 1961.

Desuden er der taget indledende skridt til en genoptagelse af samhandelen mellem landene.

I 1960, knap to år efter den cubanske revolution under ledelse af Fidel Castro, indførte den daværende amerikanske præsident, Dwight D. Eisenhower, en handelsembargo over for Cuba, som forbød al eksport fra USA med undtagelse af visse fødevarer og medicin.

Siden har flere præsidenter strammet embargoen, der er en af de længste i USA's historie og stadig er i kraft.

I september sidste år mødtes Obama med Cubas præsident, Raul Castro, i forbindelse med FN's Generalforsamling i New York.

Det var første gang i over 60 år, at en amerikansk og en cubansk præsident mødtes på amerikansk jord.

I december sagde Obama, at han ville overveje at besøge Cuba som led i den nye åbenhed over for Havana.

Han understregede dog, at han kun ville tage til den cubanske hovedstad, hvis han under besøget ville få mulighed for at mødes med modstandere af Castro-regimet i et "forsøg på puffe den cubanske regering i en ny retning".

Det Hvide Hus har ikke bekræftet oplysningen om Obamas besøg i Cuba, men CNN skriver, at en officiel bekræftelse om besøget kan komme allerede torsdag. I de cubanske statsmedier er der onsdag heller intet om et forestående besøg.

Ufreden mellem Cuba og USA har stået på i årtier, men over de seneste år er forholdet tøet en smule op.

Her er en række nedslagspunkter i de to landes forhold siden 1959:

* I 1959 gennemfører Fidel Castro og hans partisaner en revolution og styrter diktatoren Fulgencio Batista.

* I første omgang anerkender præsident Dwight D. Eisenhower det nye styre, og hans vicepræsident, Richard Nixon, mødes med Castro kort efter revolutionen.

* Nationaliseringer og beslaglæggelse af amerikansk ejendom på Cuba forværrer forholdet mellem de to lande, og i 1960 starter USA et sanktionsregime, som i flere årtier rammer den cubanske økonomi hårdt.

* I 1961 forsøger CIA med hjælp fra eksilcubanere og lokale modstandere at iværksætte et modkup, der kendes som invasionen i Svinebugten. Det bliver en fiasko.

* Den cubanske partisanbevægelse var i sit udgangspunkt næppe kommunistisk, men Cuba bevæger sig i den retning, da Castro søger hjælp i Sovjetunionen.

* USA opdager i oktober 1962, at Sovjetunionen har placeret atomvåben i Cuba, men en atomkrig afværges.

* Sanktionerne skærpes yderligere under præsident George W. Bush.

* Under den sydafrikanske leder Nelson Mandelas begravelse i Johannesburg i 2013 giver præsident Barack Obama og Cubas leder, Raul Castro, hinanden hånden.

* Blandt andet europæiske lande viser interesse i større samhandel og investeringer i Cuba, og kort før jul 2014 meddeler præsident Barack Obama, at forbud mod at investere, handle og samarbejde med og besøge Cuba mindre end 200 kilometer fra USA's kyst bør være et overstået kapitel.

* 10. april 2015 hilser Obama Cuba velkommen til et Amerika-topmøde og trykker hånd med præsident Raul Castro.

* 20. juli 2015 åbnes Cubas ambassade i Washington DC. Samtidig opgraderes USA's repræsentation i Havana til ambassade.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere