Obama vil stramme våbenloven – uden om Kongressen

Nye krav til baggrundstjek for folk, der vil købe våben i USA

  • I den nye vejledning bliver det slået fast, at alle våbenhandlere skal udføre et baggrundstjek af køberne. (Foto: AP)
I den nye vejledning bliver det slået fast, at alle våbenhandlere skal udføre et baggrundstjek af køberne. (Foto: AP)

USA's præsident, Barack Obama, vil tirsdag udsende nye regler for alle, der sælger våben i USA, skriver New York Times.

Obama ønsker med sit seneste udspil at lappe en række huller i våbenloven - uden at give Kongressen mulighed for at gøre indsigelser.

Kongressen, der er domineret af Det republikanske Parti, har hidtil spændt ben for Obamas planer, men de nye regler er designet til at omgå den almindelige politiske proces, fordi de angiveligt ikke er så vidtrækkende som tidligere forslag.

I den nye vejledning bliver det slået fast, at alle våbenhandlere skal udføre et baggrundstjek af køberne - uanset om våbnet bliver solgt på loppemarkeder, på internettet eller i forretninger.

- Vi vil forhindre, at våben havner i de forkerte hænder, vi vil stramme vores våbenlov, skriver præsident Barack Obama på sin officielle Twitter-konto.

- Våbenlobbyen holder muligvis Kongressen som gidsel, men den kan ikke holde hele Amerika som gidsel. Vi kan ikke acceptere dette blodbad i vores lokalsamfund, lyder det videre fra præsidenten.

Obama har holdt møde med justitsminister Loretta Lynch for at diskutere tiltag, der kan stramme våbenloven, uden at Kongressen skal stemme tiltagene igennem. (Foto: AP) Obama har holdt møde med justitsminister Loretta Lynch for at diskutere tiltag, der kan stramme våbenloven, uden at Kongressen skal stemme tiltagene igennem. (Foto: AP)  

Den nye vejledning vil lukke nogle af de huller i lovgivningen, som hidtil har gjort det muligt at købe pistoler og geværer uden at blive tjekket.

Millioner af våben er solgt uden et baggrundstjek af køberen på blandt andet våbenmesser og på internettet.

De seneste år har USA oplevet talrige tragiske masseskyderier, men regeringens forsøg på at stramme våbenloven er blevet blokeret af Kongressen.

Særligt efter massakren i 2012 på en skole i Newtown har Obama hævet stemmen over for lovgiverne, men uden held. 26 personer mistede dengang livet.

Republikanerne er enige i at fordømme præsidentens enegang.

-  Snart vil man ikke kunne købe våben. Det er endnu et skridt i forsøget på at forhindre folk i at skaffe våben, siger den republikanske præsidentkandidat Donald Trump til CNN.

Våbensalg er rygende varmt

Mens præsident Barack Obama nu gør endnu et forsøg på at stramme våbenloven, så køber amerikanerne rifler og pistoler som næsten aldrig før.

Den civile oprustning kan aflæses på aktiekurserne hos flere af landets mest kendte våbenproducenter.

Værdien af Smith & Wesson, der især kendes for sine pistoler og revolvere, blev i 2015 således fordoblet på børsen i New York.

Over de seneste fem år er aktiekursen seksdoblet og aktionærer i andre våbenfirmaer har også mangedoblet deres investeringer.

Der lå også mange våben under amerikanernes juletræer. I december blev der i hvert fald solgt flere våben end i næsten nogen anden måned de seneste 20 år ifølge The New York Times.

På den såkaldte Black Friday, hvor de amerikanske butikker skyder julesalget i gang med slagtilbud, meldte flere våbenforhandlere om rekordsalg.

- Og hvis det ikke var våben, så var det tilbehør og udstyr til våben, sagde Kelly Womack, medindehaver af våbenforretningen Fort Chaffee Outfitters, til en lokal tv-station i Arkansas.

Samtidig kunne forbundspolitiet FBI på Black Friday konstatere et rekordstort antal baggrundstjek på 185.000 personer, som ønskede at anskaffe sig et våben.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere