Samfund

20-årig Zara lider af en sjælden sygdom - ser dobbelt så gammel ud, som hun er

Siden hun var 12 år gammel, har folk troet, at Zara Hartshorn var en kvinde i 40'erne på grund af en sjælden sygdom. Nu står hun frem for at hjælpe andre personer med samme lidelse.

Se og hør Zaras gribende historie her. Video: Barcroft TV
1/2
Næste »

De fleste unge har døjet med selvtillidsproblemer. Det kan skyldes en lidt for stor bums i ny og næ, en lidt for utrænet krop eller noget helt tredje. Men det er nok de færreste, som kan nikke genkendende til Zara Hartshorns problem. Siden hun var 12, har hun lignet en kvinde i 40'erne på grund af en sjælden sygdom, som hun har arvet fra sin mor.

Sådan skriver flere engelske britiske medier - blandt andet metro.co.uk.

Zara Hartshorn florerede i medierne for fire år siden, da hun fik en plastikoperation for at skjule sit aldrende ansigt. Forandringen er på retræte og det samme er hendes helbred. Derfor står hun nu frem for at gøre opmærksom på denne sjældne lidelse.

- Mit ansigt falder fra hinanden. Det er forfærdeligt, og det får mig til at føle mig gammel. Min fremtid står på at hjælpe så mange som muligt med den samme sygdom som mig, fortæller hun til metro.co.uk.

 

Den sjældne lidelse hedder Cutis Laxa. En lidelse som gør huden slap og uelastisk. Udover udseendet kan den i værste tilfælde ramme indre og vitale organer som hjerte og lunger.

Der er kun 200 registrerede familier i verden med denne lidelse.

Zara Hartshorn et år inden sin operation i 2013. Foto: All Over Press Zara Hartshorn et år inden sin operation i 2013. Foto: All Over Press

Accepterede sin tilstand
For fire år siden lignede den dengang 16-årige Zara Hartshorn en kvinde i 40'erne, og hendes mor blev forvekslet som pensionist, da hun var 43 år. Det gik ud over Zaras selvtillid. Hun besluttede sig derfor for at få en ansigtsoperation. En operation, der tog fire timer, men skrabede endnu flere år af hendes udseende.

Livsglæden var tilbage. Zara Hartshorn følte sig nu som en 16-årig, og hun var klar til at leve et almindeligt liv igen. Og som de fleste teenagere fik hun en kæreste.
Glæden var dog en stakket frist, og verden begyndte at krakelere for den unge englænder. Kæresten og hende gik fra hinanden, hendes ansigt begyndte at falde sammen, og hendes helbred blev forværret. Hun fik den ubarmhjertige nyhed af en læge, der fortalte hende, at sygdommen havde påvirket de indre organer. Hendes hjerte kunne stoppe med at slå når som helst. En hjertescanning fortalte dog, at alt var okay i øjeblikket.

Den voldsomme sandhed fik Zara Hartshorn til at acceptere sin tilstand. Men hun vil vende udfordringerne og bruge al sin energi på at sætte fokus på den sjældne sygdom. Hun vil hjælpe folk, så de ikke vil føle sig alene.

- Det er faktisk en alvorlig sygdom, og jeg slår det bort som var det ingenting. Fakta er, at jeg er skrækslagen. Jeg vil inspirere og række hånden ud til de, som er skræmte af at stå frem og indrømme over for verden, at de har denne sygdom, forklarer hun.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Her er nyuddannede politibetjente
Tele-Post har fået stjålet 76 mobiltelefoner
Malik Berthelsen nu også formelt borgmester
Lars-Emil Johansen: En utæmmelig ener - nu i bogform
Ny naalakkersuisoq i arbejdstøjet
Usikkert om Ane Hansen kan fortsætte i forfatningskommissionen
sermitsiaq.ag