Samfund

Amerikanerne vil ikke sælge kanoner til Danmark

Frankrig, Israel, Sydkorea eller Polen kommer angiveligt til at levere Danmarks nye artilleri-kanoner

  • Amerikanerne vil ikke indsende et tilbud på salg af nye kanoner til det danske artilleri. Her er det en dansk M109A3-kanon. (Foto: Forsvaret/Karl André Pedersen)
Amerikanerne vil ikke indsende et tilbud på salg af nye kanoner til det danske artilleri. Her er det en dansk M109A3-kanon. (Foto: Forsvaret/Karl André Pedersen)

I forbindelse med beslutningen om indkøb af nye kampfly betød det uhyre meget for politikerne at vælge et amerikansk fly for at pleje alliancen mellem vores to lande.

Men når det kommer til det kommende indkøb af nye kanoner til det danske artilleri, er sagen noget anderledes.

Her gider amerikanerne nemlig ikke være med.

Forsvarsministeriet har prækvalificeret fem våben-producenter til at levere nye kanoner. I dag skal producenterne aflevere tilbud på deres kanoner, men der kommer højest fire bud ind.

Amerikanske BAE Systems Land & Armaments - som er en selvstændig underafdeling under britiske BAE Systems - sender ikke noget.

Det bekræfter våbenproducenten over for nytkampfly.dk.

Dermed er der lagt i ovnen til, at kanonerne til fremtidens danske artilleri vil blive leveret af Frankrig, Israel, Sydkorea eller Polen.

Se også: Militæreksperter: Danmark køber for få fly

Samme type
De kanoner, som artilleriet har benyttet siden 1965, er ellers af samme type, som netop amerikanske BAE Systems producerer. Hidtil har Forsvaret benyttet kanoner af typen M109-A3. Amerikanerne ville kunne tilbyde en M109-A6 eller -A7, som er videreudviklinger af A3'eren.

Mange af de kanoner, som artilleriet benytter i dag blev købt af amerikanerne under og efter Vietnam-krigen, hvor de blev fragtet til Danmark efter at have været brugt i den vietnamesiske jungle.

Siden er kanonerne blev opgraderet med blandt andet længere rør.

Hvor mandskabet i dag lader kanonerne manuelt med granater, der vejer mere end 40 kilo, sker ladning stort set automatisk i både M109-A6 og -A7.

Udbud nummer to
Det nuværende artilleri-udbud er en gentagelse af et lignende udbud, der blev annulleret sidste år. Her pegede pilen på et indkøb af kanoner fra den israelske producent Elbit Systems.

I det udbud blev amerikanske BAE Systems Land & Armaments diskvalificeret. Det skyldtes ifølge nytkampfly.dk, at de amerikanske kanoner ikke kan skyde over 40 kilometer, som ellers er Forsvarsministeriets krav til nye kanoner til det danske artilleri.

f-35-joint-strike-fighter-med-kampagnelogo Dansk politik - 30. maj 2016 Stor prismystik: Norske F-35-fly dobbelt så dyre som danske

Israelske Elbit Systems vandt den første udbudsrunde, som senere blev annulleret, med Atmos-kanonen. Udbuddet blev annulleret for at frigøre penge til reparation af en dansk helikopter, der var styrtet ned i Afghanistan, samtidig med at De Radikale ikke ville indgå en aftale med Elbit Systems, fordi partiets forsvarsordfører, Martin Lidegaard, mente, at firmaet overtrådte international lov. (Foto: Elbit Systems) Israelske Elbit Systems vandt den første udbudsrunde, som senere blev annulleret, med Atmos-kanonen. Udbuddet blev annulleret for at frigøre penge til reparation af en dansk helikopter, der var styrtet ned i Afghanistan, samtidig med at De Radikale ikke ville indgå en aftale med Elbit Systems, fordi partiets forsvarsordfører, Martin Lidegaard, mente, at firmaet overtrådte international lov. (Foto: Elbit Systems)

Det danske artilleri

Artilleriet består af kanoner, der kan skyde granater langt ind over fjendens linjer.

Danmark benytter for tiden såkaldte selvkørende haubitser - det vil sige kanoner på en vogn, der selv kan køre. Tidligere har vi også benyttet trukne haubitser - altså kanoner, der skal trækkes af et andet køretøj.

De nuværende danske kanoner af typen M109-A3 kan skyde omkring 20 kilometer med granater, der vejer mellem 43 og 47 kilo.

Granaterne kan være af forskellige typer:

* Brisantgranat. Fungerer mere eller mindre som en stor håndgranat med en kerne af sprængstof og en skal af metal, der sprænges i små, skarpe stykker ved sprængning. Brisantgranater kan enten detonere, straks de rammer jorden, eller med forsinkelse, så de sprænger lidt nede i jorden. Det skaber rystelser i jorden og kan eksempelvis få skyttegrave til at falde sammen.

* ICM-granater, hvor ICM står for Improved Conventional Munition. Granaten detonerer i luften over det mål, der skal rammes. Granaten er fyldt med 43 mindre bomber, som regner ned over målet.

* Lys-granater, der kan oplyse en kampplads.

* Røggranater, der kan sløre et område.

En M109A3 bemandes af syv soldater: En kanonkommandør (sergent), en kører og fem besætningsmedlemmer, der medvirker til ladning og affyring af kanonen.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere