Samfund

3F gik for vidt mod Vejlegården

Arbejdsretten har afgjort at konflikten med Vejlegården var lovlig, men fagbevægelsen gik over stregen på nogle områder

 • Sagen om Vejlegården startede, da indehaveren, Amin Skov, skiftede fagforening til Kristelig Fagbevægelse (Krifa), hvilket de ansattes fagforening, 3F, ikke ville finde sig i. (FOTO: Ekstra Bladet)
Sagen om Vejlegården startede, da indehaveren, Amin Skov, skiftede fagforening til Kristelig Fagbevægelse (Krifa), hvilket de ansattes fagforening, 3F, ikke ville finde sig i. (FOTO: Ekstra Bladet)

Arbejdsretten har netop afgivet dom i sagen om fagforbundet 3Fs konfliktret i forbindelse med Vejlegården.

Retten afgjorde at konflikten var lovlig, men at 3F gik for vidt på nogle områder.

Kort sagt er det en ret mudret 'frifindelse', som fagforbundet har fået.

De ulovlige punkter
Landsorganisationen for Fagligt Fælles Forbund, skal anerkende, at forbundet ulovligt har gjort anvendelse af:

- bannere med teksten "GÅ BARE VIDERE! Restaurant Vejlegården ønsker ikke at indgå overenskomst",

- løbesedler med teksten "Vi opfordrer til at man i stedet går på overenskomstdækkede spisesteder. Se liste på bagsiden" og

- løbesedler med teksten på bagsiden af madanmeldelsen i Vejle Amts Folkeblad "Restaurant Vejlegården ønsker ikke ordentlige løn- og aftaleforhold for deres ansatte. Du finder spisesteder med overenskomst på www.3f.dk/spisesteder"

- mails til restaurantens gæster der siger, at et besøg er det samme som en støtteerklæring

Desuden var det heller ikke lovligt, da 3F-blokaderne forhindrede afhentning af organisk affald.

Deler omkostningerne
Sagens omkostninger ved Arbejdsretten bliver også delt mellem de to parter Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) og Landsorganisationen i Danmark, der hver skal betale 1000 kroner.

- Det, der er det centrale i det, er, at 3F og dermed LO-fagbevægelsen får medhold i at konflikten derovre var lovlig, om end der undervejs har været anvendt et par kampskridt, som man vurderede gik for vidt, siger LO-formand Harald Børsting til Ritzau.

Konflikten handler om
 • Amin Skov overtager Restaurant Vejlegården i oktober 2011
 • Han melder sig i 2011 ind i Kristelig Arbejdsgiverforening, og hans medarbejdere bliver samtidig omfattet af en overenskomst med den kristelige fagforening Krifa
 • 3F havde overenskomst med den tidligere ejer, og de ansatte var medlemmer i 3F
 • En tjener var i følge 3F tidligere garanteret 130 kroner i timen på Vejlegården. Med den nye overenskomst er garantilønnen 110 kroner i timen
 • Flere forgæves forsøg på forhandling endte i en konflikt mod Vejlegården. 3F blokerer for deres medlemmers mulighed for at tage arbejde på restauranten eller udføre arbejde, der kommer restauranten til gode.
 • Konflikten har blandt andet betydet, at Vejle Amts Folkeblad ikke kan kunnet få trykt avisen, hvis den bragte en annonce fra restaurant Vejlegården.
 • Det har også betydet, at Vejlegården ikke fik leveret post, fordi postbude organiseret i 3F indgik i sympatikonflikten..
 • Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) har anlagt sag i Arbejdsretten mod 3F. KA påstår, at arbejdskonflikten mod restaurant Vejlegården i Vejle er ulovlig
 • Undervejs i konflikten har både 3F’s forbundsformand Poul Erik Skov Christensen, 3F i Vejle, og restauratør Amin Skov fra Restaurant Vejlegården modtaget trusler. Det handler om trusselsbreve, hvor den anonyme afsender truer med brandbomber og stenkast, hvis konflikten mellem Restaurant Vejlegården og 3F fortsætter.
 • 3F-formanden har også modtaget en e-mail med trusler og billeder af ham selv og familie med et kors over samt et anonymt telefonopkald. Restauratør Amin Skov fra Vejlegården har desuden modtaget en patron med posten.
 • Politiet i Sydøstjylland samarbejder om efterforskningen med både politiet i Nordsjælland - hvor 3F’s formand bor - og i København - hvor 3F’s hovedkvarter, har været udsat for hackerangreb.

(Kilde: Ritzaus Bureau)

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere