Samfund

Kræftskandale: Minister vil have kulegravet eget tilsyn

Har Arbejdstilsynet sovet i timen, siden brandmænd aldrig fik information om kræft?

  • (Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Hvorfor advarede Arbejdstilsynet aldrig landets brandmænd mod den forhøjede risiko, de har for at dø af kræft på jobbet?

Det er et af de spørgsmål, beskæftigelsesministeren nu vil have Arbejdstilsynet til at redegøre for.

- Der er behov for en redegørelse, fordi der den seneste tid er sat spørgsmålstegn ved, om Arbejdstilsynet har vejledt og informeret i tilstrækkeligt omfang i takt med, at der er kommet ny viden på området," siger Mette Frederiksen (S).

Siden starten af november har Avisen.dk beskrevet, hvordan brandmænd rammes af kræft på grund af deres job.

Ingen af de mange kræftsyge brandmænd, Avisen.dk har interviewet, har fået nogen som helst information om de kræftfremkaldende stoffer, de arbejder i.

Det vil ministeren nu sætte ind overfor.

- Jeg har derfor allerede bedt Arbejdstilsynet sikre, at det eksisterende vejlednings- og tilsynsmateriale fremadrettet er opdateret, så arbejdsgiverne har den nyeste viden, siger Mette Frederiksen (S).

Blinkende lamper
Meget tyder på, at Arbejdstilsynet aldrig har oplyst landets brandchefer om den overdødelighed, der er blandt brandmænd på grund af kræft.

- Jeg har i min ni-årige ansættelse som korpslæge ikke modtaget information om dette emne, skriver korpslæge Henning Brinkenfeldt fra Københavns Brandvæsen til Avisen.dk.

Der har ellers været nok af blinkende advarselslamper.

Forskningsrapporter fra 1988, 1999, 2009 og 2010 har konkluderet, at brandmænd oftere får diagnosen cancer end gennemsnittet.

Alligevel alarmerede Arbejdstilsynet angiveligt aldrig brandmændenes chefer.

- Jeg syner ikke, at det ser godt ud. Hvad har Arbejdstilsynet gjort? Det skal afdækkes, siger Dennis Kristensen, der er formand for FOA, der organiserer en del af de københavnske brandmænd.

Sovet i timen?
Der er over 10.000 brandmænd i Danmark. De 3.100 af dem arbejder for Falck. Men heller ikke her har Arbejdstilsynet angiveligt advaret om kræft.

- Vi ved simpelthen ikke nok om de helbredsmæssige konsekvenser af at være brandmand. Vi drøfter det løbende, men vi har ikke haft nogen særlig indsats mod kræft, har brandchef Bendt Trustrup tidligere sagt.

Hvis ministerens redegørelse viser, at Arbejdstilsynet har sovet i timen, vil det være i direkte strid med tilsynets egen mission.

- Arbejdstilsynet medvirker til et sikkert, sundt og udviklende arbejdsmiljø ved effektivt tilsyn og målrettet regulering og information, står der på myndighedens egen hjemmeside.

Giver efter for politisk pres
Redegørelsen kommer efter politisk pres fra både rød og blå blok.

Først stillede Enhedslisten spørgsmål til ministeren. Så krævede SF handling, og siden sluttede både Venstre og De Konservative sig til koret af kritikere.

Også ministerens eget bagland i form af fagbevægelsen har krævet, at hun gik ind i sagen om de kræftramte brandmænd.

- Arbejdstilsynet må officielt melde ud, hvad de gjorde for at fjerne den overdødelighed, der blev konstateret. Det er sgu Arbejdstilsynets opgave at reagere prompte på den slags faresignaler, mener Dennis Kristensen fra FOA.

Arbejdstilsynet selv har endnu ikke ønsket at kommentere nyheden om redegørelsen.

Også Arbejdsskadestyrelsen skal kigges efter i sømmene.

- Derudover skal vi have undersøgt, om Arbejdsskadestyrelsen i behandlingen af eventuelle sager har taget højde for den senest tilgængelige viden. Det skylder vi brandmændene, siger Mette Frederiksen.

Afsløret: Se de billeder brandchefer vil skjule

Læs også: Brandmænd: Vi pisser i bukserne på øvelserne

Læs også: Brandmand med cancer: Ingen advarede mig

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Elendig postgang i Sydgrønland
En røgfyldt dag med to fusere og en aflysning
D-kandidat foreslår ny rekrutteringsindsats i Qaasuitsoq
Politimester: I orden at affyre varselsskud
Her er håndboldkvindernes målsætning i Puerto Rico
Dobbelt så mange udenlandske deltagere til Arctic Circle Race
sermitsiaq.ag