Samfund

Danske regler: Masho kan vende hjem til Etiopien

Adoptivbørn kan sendes tilbage til deres biologiske forældre i nødstilfælde, forklarer familieadvokat

Det burde være juridisk muligt at sende det etiopiske adoptivbarn Masho hjem til sine biologiske forældre, vurderer Helle Larsen, formand for Danske Familieadvokater.

- Men det kræver to ting. Adoptivforældrene og de biologiske forældre skal være enige. Det skal samtidig vurderes, at ophævelsen er bedst for barnet, siger Helle Larsen.

Hun nævner dog, at der i barnets fødeland skal være tilsvarende regler, der muliggør, at de biologiske forældre genoptager forældreskabet.

Den i dag otteårige piges liv i Danmark skildres i TV2-dokumentaren "Adoptionens pris", der har kickstartet en større debat om den danske adoptionsproces og Mashos fremtid.

Familieordfører for Dansk Folkeparti, Mette Hjermind Dencker, har krævet, at den danske stat hjælper pigen tilbage til Etiopien.

- Masho bør hjælpes hjem til sine biologiske forældre med støtte fra det danske samfund, udtaler ordføreren i en pressemeddelelse.

Den etiopiske pige, der i dag bor på et dansk børnehjem, blev som fireårig bortadopteret til et dansk ægtepar på trods af, at hun tilsyneladende havde det godt hos sine biologiske forældre i det afrikanske land.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) bekræfter, at en annullering i teorien godt kan finde sted.

- Rent juridisk kan det godt lade sig gøre at ophæve en adoption. Det er bare aldrig sket før, at man har sendt et barn tilbage, siger Karen Hækkerup, der ikke vil vurdere, om Masho vil have bedst af at komme tilbage til Etiopien.

- For det første har jeg ingen viden om, om Mashos forældre i Etiopien overhovedet er interesseret i at få hende tilbage. Jeg ved, at de gerne vil høre om, hvordan hun har det. Men jeg kender ikke noget til deres situation, deres sundhedstilstand eller deres forhold.

- Det kan da godt være, at man laver den vurdering, at hun vil have bedst af at komme tilbage til Etiopien. Men vi skal sørge for, at hun ikke bliver overladt til en etiopisk institution og skal vokse op der, siger ministeren.

Hun har nu indkaldt Folketingets partier til et krisemøde, der skal få skabt klarhed om, hvorvidt den danske adoptionsproces kan optimeres.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Besøg Malene i Igaliku via computer
Maniitsoq Musikskole sendte afbud
Videnskabsmarch gennemført i Kangerlussuaq
Hvem laver Aasiaats flotteste sneskulptur?
Ordet eskimo er forbeholdt eskimoer
Kitesurfing på grønlandsk isbjerg
sermitsiaq.ag