Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Samfund

Analyse: Mange vænner sig til vindmøller

Mange naboer til vindmøller oplever ikke ulemper, siger ny undersøgelse. Protestforening tror ikke på tallene

Et stort flertal af naboerne til landbaserede vindmøller finder naboskabet helt uproblematisk, hvis man skal tro en ny landsdækkende undersøgelse.

1278 mennesker er kontaktet i undersøgelsen, og 61 procent har indvilget i at svare. Af dem angiver 81 procent, at de slet ikke oplever ulemper ved at bo tæt på vindmøller.

23 procent svarer, at de har fået en mere positiv holdning til vindmøller efter at have afprøvet naboskabet gennem mindst et år, mens 12 procent har fået en mere negativ holdning. Det fortæller opinionsanalysen "Vindmøllenaboers opfattelse af vindmøller".

Den er gennemført af firmaet Jysk Analyse for foreningen Viden Om Vind, der finansieres af organisationer og virksomheder med interesser i vindkraft - herunder Vindmølleindustrien, Siemens, Vestas og Dong Energy.

Alle, der har svaret, bor i en afstand af højst 2000 meter fra en vindmølle med en totalhøjde på over 120 meter. I undersøgelsen indgår 125 møller, opstillet 30 forskellige steder i landet.

Sekretariatschef Henrik Vinther fra Viden Om Vind betegner analysen som meget omfattende.

- Med det store antal respondenter, som har medvirket, har vi sikkerhed for at have et resultat med stor gyldighed, siger han i en kommentar.

Men i Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller tror man ikke på undersøgelsens tal. Ifølge bestyrelsesmedlem Bo Samson fra Nyker på Bornholm har Viden om Vind ingen troværdighed.

- Den undersøgelse er ikke repræsentativ. Vi ved fra flere medlemmer, at når Viden Om Vind er ude at spørge naboerne, så har de spurgt nogen, som er i familie med mølleejerne, eller de har spurgt dem, der bor længst væk, siger Bo Samson.

Selv bor han 600 meter fra et område, der skal huse tre møller på 130 meters højde. Bo Samson står til en værditabserstatning på 200.000 kroner, men hans ejendom vil være usælgelig, når møllerne står der, vurderer han.

- Man tager slet ikke hensyn til, at børn, ældre og syge mennesker ifølge læger og arbejdsmedicinere er langt mere sårbare over for støj end andre, siger han.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Uroen fortsætter
Redningsøvelse for fuld udblæsning
Olieeventyr sættes for alvor på vågeblus
Derfor blev Henrik Leth fyret
Filmen 'Inuk' vises i Italien
D vil fortsat ikke udpege medlem til forfatningskommission
sermitsiaq.ag