Samfund

Tom Hanks i gidseldrama

Tom Hanks er gået Søren og Eddy i bedene

  • (Foto: AP)
(Foto: AP)
Hvis Søren, Eddy eller de fire filippinere havde haft et amerikansk pas ville deres skæbne med stor sandsynlighed have været anderledes.

De gange amerikanske borgere har været taget som gidsler i Somalia, har regeringen i USA som regel slået hårdt ned - og nogle af de episoder bliver nu filmatiseret.

Til marts næste år får et gidseldrama med Tom Hanks i hovedrollen premiere. Den tager udgangspunkt i befrielsesaktionen af den amerikanske kaptajn Richard Phillips og resten af besætning ombord på Mærsk Alabama, der blev kapret af somaliske pirater i 2009. Da gidslerne havde siddet i fem dage, blev de befriet 12. april 2009 efter, at en skarpskytte fra Navy Seal skød tre pirater med tre skud.

Læs også:

Se også: Søren og Eddy på dagsordenen i FN

Et andet drama, der snart kommer på det store hvide lærred, fandt sted i januar i år, hvor specialstyrker fra den højtprofilerede eliteenhed SEAL Team 6, der også stod bag drabet på Osama Bin Laden, befriede den danske nødhjælpsarbejder Poul Hagen Thisted og hans amerikanske kollega Jessica Buchanan.

Den episode har dannet inspiration til en kommende Hollywood-film med titlen ’High Value Target’ . Filmen bliver skrevet og instrueret af Spenser Cohen og følger en enhed af specialstyrker, der infiltrerer en stor piratgruppe.

I virkelighedens verden nåede Poul Hagen Thisted og Jessica Buchanan at være gidsler i 92 dage, før elitesoldater befriede dem ved en natlig mission, hvor ni pirater blev skudt.

Læs også: Related contentJa så runder Søren Og Eddy 680 dage

Præsident Obama havde to dage forinden givet grønt lys til aktionen, som efterfølgende blev rost af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- De er nu i sikkerhed takket være amerikanere, sagde hun.

Det er dog ikke gået godt hver gang amerikanerne har kastet sig ud i militære aktioner for at befri gidsler. I februar 2011 gik det helt galt, da fire amerikanske gidsler blev dræbt efter, at den amerikanske flåde forsøgte at befri dem fra somaliske pirater.

Støt Søren og Eddy ved at melde dig ind Ekstra Bladets støtte gruppe for de to gidsler. Klik på banneret i toppen af artiklen.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Borgermøde om faderløses rettigheder
Nunavut-designer laver sælskinds-stiletter
Fred – og nye farer i Grønland og Arktis
Nyt videnssite om råstoffer til skoler
Udenrigsdirektoratet opretter Polar Nanoq-hotline
Besætningsmedlem fra Polar Nanoq bliver løsladt
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen