Samfund

Grønlandske miner på vej i skattely

Grønland risikerer at gå glip af milliarder fra landets forventede råstofeventyr

Grønland risikerer at gå glip af milliarder fra landets forventede råstofeventyr. En række af de multinationale mineselskaber, der i øjeblikket søger efter råstoffer i landet eller er tæt på at åbne miner, har sørget for at oprette skuffeselskaber i skattely, der gør det muligt at snyde det grønlandske samfund for indtægterne.

Det skriver Politiken lørdag.

Avisen har foretaget en kortlægning af mineselskabernes selskabsstrukturer. Gennemgangen viser, at mineselskabet London Mining, der i disse uger står på spring til at åbne en gigantisk jernmine tæt på Nuuk, for nylig har ændret sin selskabsstruktur, således at London Minings grønlandske datterselskab nu ejes via to skuffeselskaber i skattelyet Jersey i Den Engelske Kanal.

Et andet selskab, der benytter sig af skattely, er selskabet Greenland Minerals & Energy, som har fundet store forekomster af sjældne jordarter og uran i Vestgrønland.

- Det er første gang, jeg hører de oplysninger. Men vi er jo ikke naive. Vi vidste, at der var en mulighed for denne slags konstruktioner, siger formanden for Landstingets Erhvervsudvalg, Naja Nathanielsen fra regeringspartiet IA, til Politiken.

Oppositionens leder, Siumutformand Aleqa Hammond, kræver en politisk reaktion.

- Det er dybt bekymrende, at London Mining opererer fra et skattely. Danmark og mange andre lande har jo problemer med at få multinationale selskaber til at betale skat, når de bruger skattely, siger hun til Politiken.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
IA-borgmester: Siumut fordrejer mine ord
EU-konkurrenter klemmer nordatlantiske flyselskaber
Nyt affaldssystem slår to fluer med et smæk
Valgudspil: 95 procent skal videre efter folkeskolen.
Vælgermøde: Ikke et ord om de sociale udfordringer i Narsaq
Unge skal lære at starte virksomhed
sermitsiaq.ag