Samfund

Grønlandske miner på vej i skattely

Grønland risikerer at gå glip af milliarder fra landets forventede råstofeventyr

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
 

Grønland risikerer at gå glip af milliarder fra landets forventede råstofeventyr. En række af de multinationale mineselskaber, der i øjeblikket søger efter råstoffer i landet eller er tæt på at åbne miner, har sørget for at oprette skuffeselskaber i skattely, der gør det muligt at snyde det grønlandske samfund for indtægterne.

Det skriver Politiken lørdag.

Avisen har foretaget en kortlægning af mineselskabernes selskabsstrukturer. Gennemgangen viser, at mineselskabet London Mining, der i disse uger står på spring til at åbne en gigantisk jernmine tæt på Nuuk, for nylig har ændret sin selskabsstruktur, således at London Minings grønlandske datterselskab nu ejes via to skuffeselskaber i skattelyet Jersey i Den Engelske Kanal.

Et andet selskab, der benytter sig af skattely, er selskabet Greenland Minerals & Energy, som har fundet store forekomster af sjældne jordarter og uran i Vestgrønland.

- Det er første gang, jeg hører de oplysninger. Men vi er jo ikke naive. Vi vidste, at der var en mulighed for denne slags konstruktioner, siger formanden for Landstingets Erhvervsudvalg, Naja Nathanielsen fra regeringspartiet IA, til Politiken.

Oppositionens leder, Siumutformand Aleqa Hammond, kræver en politisk reaktion.

- Det er dybt bekymrende, at London Mining opererer fra et skattely. Danmark og mange andre lande har jo problemer med at få multinationale selskaber til at betale skat, når de bruger skattely, siger hun til Politiken.

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Ledende digital redaktør:Anders Refnov
EKSTRA-redaktør:Lisbeth Langwadt
Nyhedsredaktør lige nu:Mikkel Selin
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk