Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Samfund

Arbejdsløse rykker bag i køen til sygehuset

Folk i arbejde kan fremover blive behandlet hurtigere, mens ledige og ældre risikerer at vente, lyder kritik

  • Herlev Hospital (Foto: Per Folkver)
Herlev Hospital (Foto: Per Folkver)

Sygdom, smerter og det at have et arbejde. Alle tre ting tæller med, når lægerne efter 1. januar skal beslutte, om en patient skal behandles inden for en eller to måneder.

Mens de to første kriterier giver sig selv, er der stærk kritik af, at det at "bevare beskæftigelse" kan rykke patienter frem i behandlingskøen, skriver Jyllands-Posten.

- Det virker meget mærkeligt, og vi kan da godt frygte, at det kommer til at gå ud over vores ledige medlemmer. Vurderingen bør alene handle om sygdommen, siger Johnny Skovengaard, næstformand i fagforbundet 3F til avisen.

Det er regeringens lovforslag om den såkaldte differentierede ventetid, der giver lægerne mulighed for at lade patienter vente op til to måneder, som giver anledning til kritik. Også fra Ældre Sagen.

- Formuleringen giver anledning til mistanke om forskelsbehandling, selv om det måske ikke er hensigten. Derfor bør den fjernes, siger souschef Jens Højgaard til Jyllands-Posten.

Men sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener dog ikke, at den differentierede ventetid giver folk i arbejde flere fordele end ældre og ledige, hedder det i et skriftligt svar til avisen:

- Jeg har tiltro til, at lægerne godt kan medtage flere hensyn i deres vurdering. De vil jo ikke kun se på, om en patient er i arbejde.

- Tværtimod vil de først og fremmest lægge vægt på, om patienten vil opnå en væsentlig forringelse ved at skulle vente lidt længere på at blive behandlet, og om patienten har stærke smerter og svært ved at klare den almindelige dagligdag, skriver hun.

Danske Patienter er heller ikke bekymrede. Det er positivt, at læger nu skal tage hensyn til folks samlede situation, siger formand Lars Engberg til Jyllands-Posten.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Uroen fortsætter
Redningsøvelse for fuld udblæsning
Olieeventyr sættes for alvor på vågeblus
Derfor blev Henrik Leth fyret
Filmen 'Inuk' vises i Italien
D vil fortsat ikke udpege medlem til forfatningskommission
sermitsiaq.ag