Samfund

Spild: Pulje på 80 mio til hjælp til fyrede samler støv

Muligheden for efteruddannelse i opsigelsesperioden for kommunalt ansatte har eksisteret siden sidste sommer. Under 10 ud af 80 millioner kroner er brugt, og og puljen udløber til marts

Der ruller hoveder i tusindvis, fordi kommunerne svinger sparekniven. Men kun få får hjælp til at komme videre efter fyringen.

Ud af 80 millioner kroner i den såkaldte 'Tryghedspulje', som giver 286.00 kommunalt ansatte mulighed for efteruddannelse eller rådgivning i opsigelsesperioden, er under 10 millioner brugt, selv om puljen udløber om fire måneder.

Læs også: Tjek om du er fattig nok til kontanthjælp

Ifølge Socialpædagogernes Landsforbund afspejler den støvede millionpulje, at økonomisk trængte kommuner presser citronen til det sidste.

- Det er trist at se, at arbejdsgiverne på den måde fratager de opsagte muligheden for at dygtiggøre sig i opsigelsesperioden, siger formand Benny Andersen.

Kun 1.000 har fået hjælp
Efteruddannelse og opkvalificering er ifølge politikere og eksperter krumtappen i den indsats, der skal styre danskerne videre til nyt job, når fyringen rammer.

Af samme grund - og med udsigt til fortsat offentlig sparekur, blev det under de seneste kommunale overenskomstforhandlinger aftalt at sikre efteruddannelse til fyrede medarbejdere i opsigelsesperioden.

Men selv om puljen har været åben siden juni 2011, er der ifølge OAO - Offentligt Ansattes Organisationer - indtil nu kun knap 1.000 personer, der har gjort brug af muligheden.

Præcist hvor mange, der er blevet fyret i samme periode, er uklart. Men et dataudtræk fra Det Fælleskommunale Løndatakontor viser, at der alene blandt de største faggrupper under OAO er blevet 8.500 færre ansatte i kommunerne fra juni 2011 til august 2012.

FOA: En pligt at hjælpe fyringsofre
Hos FOA erkender formand Dennis Kristensen, at hans tillidsfolk ikke har været gode nok til at oplyse om puljens eksistens.

Han deler dog Socialpædagogernes oplevelse af, at de kommunale chefer hellere vil se fyrede medarbejdere på deres plads end på skolebænken.

- Vi får meldinger fra medlemmer om, at det er svært at gøre brug af muligheden for efteruddannelse i opsigelsesperioden, siger han.

Knappe ressourcer i kommunerne gør det generelt sværere at få fri til efteruddannelse, påpeger Dennis Kristensen - og det gælder desværre også i opsigelsesperioden.

- Det er absurd, hvis en social- og sundhedsassistent skal arbejde de sidste tre eller seks måneder uden at få et pænt skub videre. Kommunerne er Danmarks største arbejdsplads, og de har pligt til at hjælpe folk videre på en ordentlig måde, siger FOA-formanden.

Formand for KL's Løn- og Personaleudvalg Michael Ziegler (K), mener, at det er et 'positivt problem', at efteruddannelsesmillionerne samler støv.

- Det viser jo, at der ikke er så stort behov, som vi frygtede, da vi oprettede puljen, siger Høje-Taastrup-borgmesteren.

KL: Vi passer godt på vores folk

Michael Ziegler afviser, at den bugnende millionpulje hænger sammen med, at kommunale chefer presser citronen til det sidste.

- Det er ikke mit billede. Det er tværtimod min opfattelse, at kommunerne er ordentlige arbejdegivere, som passer godt på deres folk, siger han.

Det er de absolut ikke enige i hos Socialpædagogernes Landsforbund, der netop har foretaget en undersøgelse blandt medlemmer, der blev fyret fra kommunerne i løbet af 2011.

Ud af 175 socialpædagoger, der mistede jobbet, deltog kun seks i kurser eller uddannelse finansieret af Tryghedspuljen.

- Det er en OK-rettighed, som medlemmerne har haft siden juli 2011, og det er derfor højst beklageligt, at ikke flere får tilbudt den mulighed, siger formand Benny Andersen.

Fyring skaber dårlig karma
Souschef i OAO Michael Jespersen vurderer, at det manglende sug i puljen afspejler, at mange nedskæringer i kommunerne er blevet klaret ved naturlig afgang frem for fyringer.

- Men det handler også om, at der efter en fyring kan opstå så dårlig stemning, at den fyrede person ikke orker at sætte sig ned sammen med sin leder og drøfte efteruddannelse," siger han.

Den 6. december lyder startskuddet til forhandlinger om 2013-overenskomsten for næsten en halv million kommunalt ansatte.

Læs også: Kræftsyg kaldt til jobsamtale: Må bruge ble

Læs også: Chefen snød Susanne for 20.000 i feriepenge

Læs også: Tjek om du er fattig nok til kontanthjælp

Læs også: Sådan får du din kollega med i kanen

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Elendig postgang i Sydgrønland
En røgfyldt dag med to fusere og en aflysning
D-kandidat foreslår ny rekrutteringsindsats i Qaasuitsoq
Politimester: I orden at affyre varselsskud
Her er håndboldkvindernes målsætning i Puerto Rico
Dobbelt så mange udenlandske deltagere til Arctic Circle Race
sermitsiaq.ag