Samfund

Minister: Google fifler med milliardprofit

Googles skattemæssige undvigemanøvrer er en trussel mod samfundet, siger australsk minister

Google forsøger at sno sig uden om at betale skat i Australien. Det påstår landets vicefinansminister ifølge Financial Times.

Ved at drage fordel af skattereglerne i forskellige lande og benytte sig af indviklede og uigennemskuelige betalingsstrukturer, minimerer søgeselskabet betalingen til den australske statskasse, hævder vicefinansminister David Bradbury.

Og det er i høj grad i offentlighedens interesse at få kendskab til Googles metoder, fordi de på sigt kan rive tæppet væk under hele erhvervsbeskatningen i landet, mener han.

Også britiske politikere er i haserne på Google af samme grund.

- Hvis enorme multinationale koncerner ikke betaler en fair andel af deres økonomiske aktiviteter i Australien, så er det ikke rimeligt (over for andre firmaer, red.), siger David Bradbury til Financial Times.

Presset er øget på store globale selskaber som Google, der beskyldes for at overføre overskud fra en lang række lande til skattely eller lande med meget lave skatter.

Bradburys kritik kommer en uge efter, at Starbucks, Google og Amazon måtte stå skoleret for et udvalg i det britiske parlament.

De tre amerikanske firmaer beskyldes for at "manipulere" deres regnskaber for at minimere deres britiske skat.

Kaffekædefirmaet Starbucks betaler næsten ingen skat i Storbritannien, selv om dets chefer i USA over for investorer praler med, hvor godt den britiske forretning går. Men ifølge regnskaberne er Starbucks' britiske aktiviteter underskudsgivende.

Blandt andet fordi kæden betaler en overpris for at købe kaffebønner hos et af sine selskaber i Schweiz. Dermed opbygger firmaet et enormt overskud i Alpelandet, der er kendt for sin meget nænsomme selskabsskat.

Under høringen i London havde Starbucks-ledelsen da også meget svært ved at forklare, hvorfor dets mangeårige direktør i Storbritannien er blevet forfremmet til en toppost i USA, når han nu stod i spidsen for en fiasko som den britiske underskudsforretning.

Ifølge Bradbury betalte Google højst 782.000 dollar (4,7 millioner kroner) i skat sidste år ud af indtjening i Australien på flere milliarder.

- Jeg forstår fuldt ud, hvorfor flere i samfundet undrer sig over et så lavt beløb for et selskab, der i Australien menes at have en indtjening på over én milliard dollar (6,0 milliarder kroner), siger han.

Det kan kun lade sig gøre ved en kompleks ordning kendt som en "dobbelt irsk-hollandske sandwich", der involverer firmaer i Irland, Holland og Bermuda, lyder det fra Bradbury.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Nanook indstillet til fornem musikpris
Randi: Michael var ikke længere en del af gruppen
Café: RAL er ved at tage livet af os
Intern splid hos Demokraterne
Musikskole udvider med dans
Nyt it-system skyld i gods-kaos
sermitsiaq.ag