Samfund

3F: Opslåede akutjob er fis i en hornlygte

Mange langtidsledige, der risikerer at miste deres dagpenge, er ikke kvalificerede til at søge ledige akutjob

Kun 20 af 262 akutjob er relevante for ufaglærte. Også selvom en ud af tre af de udfaldstruede netop er ufaglærte, der er i fare for at miste dagpengeretten fra nytår.

Det skriver Avisen.dk, der har gennemgået opslåede akutjob, sådan som situationen så ud tidligere på ugen.

- De her akutjob er fis i en hornlygte. De kræver lange uddannelser og kvalifikationer, som vores medlemmer ikke har, siger a-kasseleder Connie Wolff fra 3F' afdeling i Frederiksborg til Avisen.dk.

Morten Kaspersen, der er forretningsfører i 3F's a-kasse, forklarer, at en tredjedel af dem, der står til at miste dagpenge, netop er ufaglærte 3F'ere.

Klar over problemet
Søndag morgen er antallet af opslåede akutjob nået op på 468 på jobnet.dk, og Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen erkender, at der er tale om en vanskelig indkøringsfase.

- Indtil videre er det et trist billede for ufaglærte, og vi er godt klar over problemet. Men lad os nu lige give det en chance. Det tager lidt tid, før kommunalbestyrelser og virksomheder reagerer på ordningen, siger han til Avisen.dk.

I alt 42.824 arbejdsløse har modtaget brev om, at de falder ud af dagpengesystemet inden for det næste halve år, skriver netavisen.

Tendensen med, at de opslåede akutjob rammer ved siden af de ufaglærte, illustreres også af, at Berlingske torsdag kunne berette, at der netop var slået otte højt specialiserede lægestillinger op som såkaldte akutjob.

- Det er at gøre grin med aftalen, at der slås sådan nogle job op. Der er i hvert fald ingen af vores medlemmer, der realistisk set kan bestride dem, sagde Morten Kaspersen fra 3F til Berlingske.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen tilføjede, at 'der er et stort misforhold mellem de opslåede stillinger og de kvalifikationer, som en stor del af de udfaldstruede ledige har'.

Planen er, at der inden sommer 2013 skal slås 12.500 akutjob op. Det sker, for at langtidsledige, der rammes af dagpengereformen, ikke står tilbage uden muligheder.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Se billeder: Franskmænd vandt sneskulpturfestival
Politiker-debat om overvågning på jobbet
Kun én kommune mod korruption
Kristian Jeremiassen skifter igen politisk spor
Ny grønlænderforening i Fredericia
Besøg Malene i Igaliku via computer
sermitsiaq.ag