Samfund

Danske firmaer rykker ind i hærget Libyen

Efter den libyske borgerkrig øjner Danmark nu nyt eksportmarked. 10 danske virksomheder på besøg i Tripoli

Først bidrog danske kampfly til at vælte Gaddafi-styret i Libyen. Nu skal danske virksomheder i aktion i den langvarige genopbygning af det nedslidte nordafrikanske land, som er rigt på naturressourcer.

Moderniseringen af landet kan skabe et helt nyt eksportmarked for danske virksomheder ifølge handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF), der onsdag og torsdag besøger hovedstaden Tripoli i forbindelse med en dansk-libysk handelskonference.

Der er netop blevet udpeget en ny regering i Libyen og besøget skal bruges til at se nærmere på, hvordan Danmark kan bidrage til en fortsat positiv udvikling i landet efter afslutningen på 42 års diktatur.

Under besøget skal Pia Olsen Dyhr åbne konferencen 'Libyan Danish Business Day', hvor cirka 50 libyske og omkring 10 danske virksomheder deltager.

- Danske virksomheder kan levere nogle af de løsninger, som libyerne efterspørger på en række vigtige områder som infrastruktur, drikkevand, miljø, energi og sundhed. Besøget er en god lejlighed til at se nærmere på de udfordringer, libyerne står med, siger hun.

Genopbygningen af infrastruktur og produktionsfaciliteter forventes at blive prioriteret højt af den libyske regering, fordi det udløse en kraftig økonomisk vækst og skabe mange nye arbejdspladser.

Økonomien skønnes at vokse 11,5 procent årligt frem til 2016.

Handels- og investeringsministeren forventer et boom i danske virksomheders salg til Libyen. Traditionelt har Danmark eksporteret fødevarer og specialmaskiner til forskellige industrier samt medicin.

- Det vil naturligvis fortsætte og forhåbentlig stige. Men eksporten af højteknologisk udstyr samt knowhow i sundheds-, miljø- og energisektorerne vil formentlig boome i de kommende år, siger hun.

Pia Olsen Dyhr tilføjer, at den danske støtte også rækker ud over det handelsmæssige.

- Vi hjælper også Libyen med opbygningen af nye institutioner, en fri presse, dannelse af NGO’er på menneskerettighedsområdet og har også fokus på kvinders rettigheder, siger hun.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Forfatter om Lars-Emil: Han kunne blive ved med at snakke
Pukkelhvalens unge hvisker, når den taler med mor
Jakob Larsen: Det var tyveri
Trump er historisk upopulær hos amerikanerne
Lars Løkke på erhvervsfremstød i Kina
Klar opbakning til Kim som Siumut-formand
sermitsiaq.ag