Samfund

Muskelmænd sprøjter sig med bakterier

Det er ren hasard, siger ekspert om bodybuilderes brug af illegale anabole steroider fra hjemmelaboratorier

Seneste Nyheder

Hent flere
Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
 

Når muskelfanatikere jager nålen med anabole steroider i låret for at vokse sig store, har de ingen anelse om, hvad de reelt sprøjter i kroppen.

Præparaterne er ofte fremstillet illegalt i så usterile gør det selv-laboratorier, at bakterier, svampesporer og tungmetaller uhindret kan finde vej ned til stofferne i ampulglassene, skriver Politiken.

- Det er hævet over enhver tvivl, at der kan være alt muligt stads i præparaterne, siger overlæge Jens Halkjær Kristensen fra Rigshospitalet, der også er tilknyttet Anti Doping Danmarks anonyme telefonrådgivning, Dopinglinjen, til Politiken.

- Der er ingen kontrol med kvaliteten og ingen krav til hygiejnen. Det er ren hasard, fortsætter han.

Dopingsager fra de danske politikredse viser, hvordan autodidakte kemikere producerer steroider i kældre, køkkener og garager til de tusindvis af dopingmisbrugere i Danmark. Steder, hvor bakterier har gode vækstvilkår.

I et tilfælde foregik produktionen bare en armslængde fra en kattebakke.

- Sådanne bakterier har det perfekt i en muskel, hvor temperaturen er ideel for dem. I værste fald kan resultatet være en livstruende infektion og blodforgiftning.

- Det er en grund til, at kravene til fremstilling af lægemidler er så skrappe, som de er, siger Doris Irene Stenver, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen og medlem af EU's bivirkningskomité, til Politiken.

Samtidig viser beslaglæggelser fra Skat, at amatørfabrikanterne typisk og i stor stil køber ufortyndede dopingmidler til fremstillingen hjem fra Kina, hvor der er risiko for, at råvarerne er forurenet med blandt andet tungmetaller som kviksølv og bly.

Alene i 2011 konfiskerede tolderne næsten 11 kilo ren doping i form af blandt andet testosteron- og steroidpulver.

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Ledende digital redaktør:Anders Refnov
EKSTRA-redaktør:Lisbeth Langwadt
Nyhedsredaktør lige nu:Mikkel Selin
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk