Samfund

Muskelmænd sprøjter sig med bakterier

Det er ren hasard, siger ekspert om bodybuilderes brug af illegale anabole steroider fra hjemmelaboratorier

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
 

Når muskelfanatikere jager nålen med anabole steroider i låret for at vokse sig store, har de ingen anelse om, hvad de reelt sprøjter i kroppen.

Præparaterne er ofte fremstillet illegalt i så usterile gør det selv-laboratorier, at bakterier, svampesporer og tungmetaller uhindret kan finde vej ned til stofferne i ampulglassene, skriver Politiken.

- Det er hævet over enhver tvivl, at der kan være alt muligt stads i præparaterne, siger overlæge Jens Halkjær Kristensen fra Rigshospitalet, der også er tilknyttet Anti Doping Danmarks anonyme telefonrådgivning, Dopinglinjen, til Politiken.

- Der er ingen kontrol med kvaliteten og ingen krav til hygiejnen. Det er ren hasard, fortsætter han.

Dopingsager fra de danske politikredse viser, hvordan autodidakte kemikere producerer steroider i kældre, køkkener og garager til de tusindvis af dopingmisbrugere i Danmark. Steder, hvor bakterier har gode vækstvilkår.

I et tilfælde foregik produktionen bare en armslængde fra en kattebakke.

- Sådanne bakterier har det perfekt i en muskel, hvor temperaturen er ideel for dem. I værste fald kan resultatet være en livstruende infektion og blodforgiftning.

- Det er en grund til, at kravene til fremstilling af lægemidler er så skrappe, som de er, siger Doris Irene Stenver, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen og medlem af EU's bivirkningskomité, til Politiken.

Samtidig viser beslaglæggelser fra Skat, at amatørfabrikanterne typisk og i stor stil køber ufortyndede dopingmidler til fremstillingen hjem fra Kina, hvor der er risiko for, at råvarerne er forurenet med blandt andet tungmetaller som kviksølv og bly.

Alene i 2011 konfiskerede tolderne næsten 11 kilo ren doping i form af blandt andet testosteron- og steroidpulver.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Følg @pomaEB Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Følg @langwadt Nyhedsredaktør lige nu:Simon T. Schultz Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik