Samfund

Forsker om SAS-top: Uhørt barske forhandlere

SAS-medarbejdere havde intet valg under forhandlingerne, og det har været uhørt barskt, siger forsker.

  • Foto: Mogens Flindt
Foto: Mogens Flindt

Ledelse og medarbejdere i SAS landede mandag en aftale om en ny overenskomst efter et udmattende forhandlingsløb. Ledelsen brugte undervejs metoder, der i høj grad strider mod "den danske model".

Det fortæller arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, der blandt andet er forbavset over SAS-ledelsens brug af ultimatummer.

- Det er en uhørt barsk måde at forhandle på. Ordet "forhandling" skal jo nærmest i gåseøjne, fordi der var tale om en pistol for panden, siger Flemming Ibsen.

Forskeren henviser til, at man normalt tager udgangspunkt i en eksisterende aftale, når man forhandler nye overenskomster på plads.

- Her var der tale om, at man smed den gamle overenskomst i skraldespanden, og så skrev arbejdsgiveren egenhændigt en ny, som de lagde foran de faglige folk og sagde "skriv under inden seks dage, ellers lukker vi butikken".

Læs også:

Se også: Nu kan SAS sælges

- Jeg har ikke oplevet den forhandlingsform før. Jeg tror, der har været tale om et meget stresset og barskt forhandlingsklima omkring det bord, lyder det fra Flemming Ibsen.

Undervejs var både finansminister Bjarne Corydon og statsminister Helle Thorning-Schmidt ude i pressen og udtrykke opbakning til lønnedskæring og forringede arbejdstider.

Flemming Ibsen kan ikke komme i tanke om fortilfælde, hvor staten har spillet en aktiv rolle i en forhandling mellem arbejdsgiver og lønmodtager. Men scenariet er også usædvanligt, pointerer forskeren.

- Der har nok været to grunde til, at både Thorning og Corydon gik ud og støttede ledelsen. Den ene er, at staten er medejere af SAS.

- Den anden er, at politikerne uden tvivl havde fået besked på at bakke op, for det var en betingelse for, at SAS kunne overleve, siger Flemming Ibsen.

Forskeren tror dog ikke, at SAS' hårde forhandlingsmetoder vil danne trend blandt arbejdsgivere, der skal forhandle løn med deres medarbejdere.

- SAS-metoden kan kun bruges, fordi ledelsen med stor troværdighed i stemmen kan gå ud og sige "får vi ikke den aftale, så får vi ikke nye bankkreditter, og så lukker virksomheden", siger han.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Anders Samuelsen taler for Danmark og Grønland ved arktisk konference
Tetris kan modvirke post-traumatisk stress
Forlader hjemmet – og vender aldrig tilbage
Royal middag på Christiansborg
Donald Trump fjerner Obamas klimatiltag
Samuelsen i Rusland: Vil tale Krim med russisk kollega
sermitsiaq.ag