Samfund

Murdochs eks-topchefer bliver nu tiltalt

De to mest prominente pressefolk fra aflytningsskandalen i England, bliver nu formelt tiltalt for bestikkelse

  • Rebekah Brooks og Andy Coulson har begge været chefredaktører på Rupert Murdochs nu lukkede skandale-falgskib, avisen News of the World. De har også begge været meget tæt på den britiske premierminister. (Foto: AP. Fotocollage: ekstrabladet.dk)
Rebekah Brooks og Andy Coulson har begge været chefredaktører på Rupert Murdochs nu lukkede skandale-falgskib, avisen News of the World. De har også begge været meget tæt på den britiske premierminister. (Foto: AP. Fotocollage: ekstrabladet.dk)

Den britiske anklagemynidghed har besluttet at rejse formel tiltale mod to af Murdoch-imperiets tidligere topfolk, de to eks-chefredaktører på den nu lukkede News of the World Andy Coulson og Rebekah Brooks.

Det er den foreløbige kulmination på 'Operation Elveden' - kodeordet for efterforskningen af den korruptionsskandale, som er en del af den totale skandale med telefonhackning af hundreder af telefoner og bestikkelse af politifolk og andre embedsmænd.
Læs:

Se også: Murdoch-skandalens chefer for retten

Også to journalister - Clive Goodman og John Kay - og embedsmand i den britiske forsvarsministerium, Bettina Jordan Barber, vil blive tiltalt, meddeler anklagemyndigheden. Goodman var kongehus-medarbejder på News of the World, mens Kay var stjernereporter på en anden Murdoch-avis, The Sun.
Læs:

Se også: Murdoch skal stå skoleret i parlamentet

Rebekah Brooks har også været meget tæt på David Cameron, somn ofte har festet med den rødhårede vulkan af en redaktør. Hun var, som gamle Rupert Murdochs yndling, på vej mod Murdoch-imperiets absolutte top, da skandalerne tvang hende ud.
Læs:

Se også: Cameron: Har ikke set Brooks' pyjamas

Coulson og Brooks vil begge blive tiltalt for at have betalt penge - bestikkelse - til politifolk og andre embedsmænd. I kølvandet på afsløringerne af de metoder, som især NotW, men også andre af Mordochs aviser har benyttet, har flere af det berømte New Scotland Yards mest fremtrædende politichefer måttet forlade tjenesten.
Læs:

Se også: Eks-politichef: Jeg spurgte aldrig til hacking

Andy Coulson og hans daværende kongemedarbejder, Clive Goodman, tiltales for to gange 'konspiration', som gik ud på at skaffe og betale for blandt andet det britiske kongehus' interne telefonbog. De tidligste tilfælde, de to tiltales for, er fra 2002, de sidste fra 2005.

Rebekah Brooks, John Kay og Bettina Barber tiltales for forhold, som rækker fra 2004 til 2012. Tiltalen handler om planlægning af 'tjenesteforseelser' i et offentligt embede - Den britiske forsvarsministerium vil ikke kommentere, hvad dets ansatte, Bettina Barber, tiltales for.
Læs:

Se også: Murdochs røde heks

Anklagemyndigheden understreger i forbindelse med, at tiltalen mod de fem bebudes, at alle de forhold, som sagen omfatter, er vurderet nøje efter de retningslinjer, som gælder for sager, som bringes frem i medierne, og som har offentlighedens interesse. Der er således, meddeler anklagemyndigheden, foretaget en afvejning af, om det offentliges berettigede interesse for sagen skal veje tungere end den lovovertrædelse, som ligger bag en offentliggørelse.

En sådan afvejning skal også foretages, hvis en lignende sag opstår i Danmark - det fremgår både af Europarådets og FN's regler. I Operation Elveden efterforsker man stadig en mistænkts forhold. I alt har 52 personer været anholdt i sagen - et, en pensioneret politimand og en tidligere journalist - har fået at vide, at de slipper for videre tiltale.
Læs:

Se også: Hovedrollerne i Murdoch-skandalen

Sideløbende med Operation Elveden foregår to andre undersøgelser - Operation Weeting, som undersøger telefonhacking-sagerne, og Operation Tuleta, som beskæftiger sig med computer-hacking og andre brud på privatlivets fred.Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Maniitsoq Musikskole sendte afbud
Videnskabsmarch gennemført i Kangerlussuaq
Hvem laver Aasiaats flotteste sneskulptur?
Ordet eskimo er forbeholdt eskimoer
Kitesurfing på grønlandsk isbjerg
Ukendt antal udsatte i Danmark
sermitsiaq.ag