Samfund

Ledigheden eksploderer blandt unge lærere

På et år er antallet af unge arbejdsløse steget med mere end 100 procent. Katastrofalt, siger lærerformand

  • (Colourbox)
(Colourbox)

Køen af arbejdsløse unge folkeskolelærere bliver længere og længere. Det viser nye tal, som Lærernes A-kasse har trukket til Avisen.dk.

I september sidste år var antallet af under 30-årige arbejdsløse cirka 350. I september i år var det tal steget til cirka 750. På bare et år er der altså sket mere end en fordobling.

- Det er katastrofalt. For få år siden tryglede jeg, Kommunernes Landsforening og regeringen de unge om at uddanne sig til lærere, og i dag kan de ikke få et job, siger Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening til Avisen.dk.

Chok-tallene kommer på et tidspunkt, hvor der er politisk fokus på netop ungdomsarbejdsløshed. I finansloven for 2013 er regeringen og Enhedslisten nemlig blevet enige om 'en særlig ungeindsats'.

Aftalen giver 272 millioner kroner til bekæmpelse af arbejdsløshed via jobrotation til de under 30-årige. Midlerne skal fordeles over fem år.

- Vi risikerer at miste en halv generation af lærere, så noget skal der gøres, men vi behøver faktisk ikke at gøre krumspring for at få flere i job.

- Folkeskolen har brug for de nyuddannede lærere, der er, mener formanden for Danmarks Lærerforening.

Selvom ansvaret for folkeskolen er kommunalt, ærgrer det Anders Bondo Christensen, at regeringen ikke nævner den i finansloven for 2013.

- Folkeskolen har i den grad brug for penge. Kommunerne har sparet otte procent af lærerstillingerne væk, mens elevtallet kun er faldet med to procent, siger han.

25-årige Torben Thulstrup er en af mange folkeskolelærere, der er gået fra seminariet og direkte ud i arbejdsløsheden.

- Det er frustrerende at få afslag på afslag. Hver gang er forklaringen, at jeg har for lidt erfaring. Men hvordan skal jeg få erfaring, når jeg bliver fravalgt, spørger han.

Seneste Ekstra Bladet job

Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør lige nu: Pernille Holbøll
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk