Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Samfund

Tungmetaller forurener stort område i Finland

Finland står over for en alvorlig miljøforurening, efter at store mængder tungmetaller er lækket ud i naturen

Miljømyndigheder og redningsmandskab er i alarmberedskab i Sotkamo i det østlige Finland, efter at store mængder tungmetaller er lækket ud i naturen i de seneste dage ved zink- og nikkelminen Talvivaara.

Mandag oplyser den finske miljøcentral Syke, at lækagen er langt værre end hidtil antaget, og at konsekvenserne er meget større end antaget, da lækagen begyndte for en ugen siden fra en kunstig sø, hvor stærkt forurenet affaldsvand opbevares.

- Der er lækket store mængder tungmetaller ud fra mineområdet. Mindst 10 gange så store mængder som for en uge siden, hedder det i en vurdering fra Syke.

En ekspert ved miljøcentralen siger, at forureningen kan føre til fiskedød i de mange vandløv og søer, der er forurenet.

Det er affaldsvand med zink, nikkel og uran, der er lækket ud. Frem til søndag aften var mindst 900 kilo nikkel lægget ud.

- Disse metaller har en meget skadelig indvirkning på bundfaunaen i søerne, på alger, vandplanter og fisk, siger Timo Jouttijärvi, projektleder ved Syke.

De finske miljøeksperter, der følger udviklingen, er især bange for, hvad der vil ske, hvis de giftige metaller bliver blandet sammen ude i naturen og vandløb.

Ingen ved, hvad der sker, og konsekvenserne er 'helt uforudselige'.

Finske redningsmandskaber og mineselskabet Talvivaara, der ejer anlægget i Sotkamo, har, siden den første lækage af ukendte årsager begyndte for en uge siden, sat et større redningsarbejde i gang.

Godt 150 mand arbejder på at forstærke og bygge nye dæmninger omkring minen for at begrænse og stoppe lækagen.

I vandet er der også uran. Men den anses ikke at udgøre nogen fare for mennesker i øjeblikket. Det bliver den derimod, hvis den trænger ned i grundvandet.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Uroen fortsætter
Redningsøvelse for fuld udblæsning
Olieeventyr sættes for alvor på vågeblus
Derfor blev Henrik Leth fyret
Filmen 'Inuk' vises i Italien
D vil fortsat ikke udpege medlem til forfatningskommission
sermitsiaq.ag