Samfund

Eksperter: SAS-medarbejdere har pistol for panden

Hvis ikke medarbejderne accepterer den fremlagte spareplan, går SAS på røven, mener flere eksperter

  • Det er i høj grad op til fagforeningerne at redde SAS, mener flere eksperter. (Foto: Jacob Ehrbahn)
Det er i høj grad op til fagforeningerne at redde SAS, mener flere eksperter. (Foto: Jacob Ehrbahn)

Det er op til stewardesserne, piloterne, det administrative personale og andre personalegrupper at redde SAS, mener flere eksperter, som ekstrabladet.dk har talt med. For accepterer personalet ikke de nye vilkår, har de i løbet af kort tid ikke længere en arbejdsplads.

- Jeg er overrasket over, at jeg allerede en time efter, spareplanen kom frem, kan læse, at forskellige faggrupper finder det helt urimeligt. De skal passe på, de ikke sejrer sig selv ihjel, for hvad hjælper det at opretholde sin løn i seks måndeder, hvis virksomheden derefter må lukke, siger Kristian Anders Hvass, ph.d. og adjunkt på CBS med lufttrafik som forskningsområde.

Overhængende risiko for konkurs
Det synspunkt deler Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank.

- Medarbejderne har pistolen for panden. Hvis ikke de siger ja til den her spareplan, der sænker omkostningerne for SAS markant, så er det er en overhængende risiko for, at SAS går konkurs, siger han.

Spareforslaget, som personalegruppernes fagforeninger netop nu tygger på, indebærer blandt andet en personalereduktion fra 15.000 til 9000. En del af nedskæringen skal dog findes ved at outsource den enhed, der håndterer bagagen.

Lønnedgang uden færre penge
Medarbejderne skal også gå ned i løn, men det betyder ikke nødvendigvis, at der kommer færre penge på kontoen hver måned.

- Det kan også gøres ved, at man går lidt op i arbejdstid for den samme løn. Kabinepersonalet har blandt andet nogle meget gunstige hviletidsbestemmelser, som man kan slække lidt på, siger Kristian Anders Hvass fra CBS.

Konkurs katastrofal for København
Alle bør gå langt for at bevare det skandinaviske luftfartselskab, for alternativet - en konkurs - vil få store konsekvenser, mener senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

- Det ville være katastrofalt – specielt for København – hvis SAS gik konkurs. Det ville betyde, at lufttrafikken i Kastrup vil blive reduceret, og at turiststrømmen til København ville blive en del en del mindre, siger han.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Enoksen tager til genmæle i kvote-slagsmål
Mand anholdt efter bombealarm ved Det Hvide Hus
Anonyme Alkoholikere har fået nye lokaler
Skotland giver løsrivelse endnu et forsøg
'Vi skal kunne anmelde uden at afsløre vores identitet'
Talentfulde kokke jonglerede med grønlandske råvarer
sermitsiaq.ag