Samfund

Ældre fylder sig med depressions-piller

Læger og Psykiatrifonden slår alarm over, at næsten 25 procent af gamle danskere spiser antidepressiver

  • (Foto: Thomas Borberg)
(Foto: Thomas Borberg)

En pille eller to mod depression er hverdagskost for næsten hver fjerde ældre over 80 år, og dermed er forbruget omtrent tre gange så stort som for befolkningen i almindelighed.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af tal fra Statens Seruminstitut.

Forbruget bekymrer både læger, pårørende og Ældresagen, hvor konsulent Margrethe Kähler frygter, at den antidepressive medicin dækker over andre problemer:

- Selvfølgelig opstår der kriser hos ældre mennesker, som oplever dødsfald, sygdom og ensomhed. Men det skal ikke håndteres med vanedannende depressionsmedicin med masser af bivirkninger, siger hun og bakkes op af Psykiatrifonden.

- Det er betænkeligt med et så højt forbrug hos de ældre, når man sammenligner med resten af befolkningen.

- Det tyder på, at det i højere grad er et mentalt sundhedsproblem end et psykiatrisk sundhedsproblem, siger Psykiatrifondens formand, Anne Lindhardt, til Jyllands-Posten.

Formanden for Praktiserende Læger, Henrik Dibbern, slår også alarm over, at 23,3 procent af danskere over 80 år spiser antidepressiv medicin.

- Det er ikke godt. Som læger bliver vi ofte presset til at udskrive antidepressionsmedicin af de ældre selv, plejepersonalet eller de pårørende, men det bør ikke være en undskyldning.

- Ofte dækker symptomerne over ensomhed, og det løser vi ikke med en pille. Vi må som læger tage et alvorligt tag i os selv og bremse den udvikling, siger han til avisen.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) oplyser til Jyllands-Posten, at ministeriet har udarbejdet forebyggelsespakker til kommunerne og er på vej med initiativer, som kan støtte brugen af dem.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik