Samfund

Ministeriet har kendt til voldsvideo i ugevis

Forsvarsministeriet har i ugevis været klar over, at der eksisterede en hemmelig video, hvor danske soldater overværede overgreb mod civile irakiske fanger uden at gribe ind

  • Forsvarsminister Nick Hækkerup (Foto: Joachim Adrian)
Forsvarsminister Nick Hækkerup (Foto: Joachim Adrian)

Forsvarsministeriet med forsvarsminister Nick Hækkerup (S) i spidsen har i ugevis været klar over, at der eksisterede en hemmelig video, hvor danske soldater overværede overgreb mod civile irakiske fanger uden at gribe ind. Den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard ringede allerede den 2. oktober og fortalte i detaljer ministeriet om sin viden om voldsvideoen og soldaternes meldinger om slag og spark mod civile. Alligevel hørte han ingenting, før Ekstra Bladet i går kunne afsløre videoen og hans viden.

– Jeg syntes kun, at det vil være rimeligt, hvis ministeriet viste mere interesse for sådan en melding. Som ansvarlig chef bør ministeren jo sige, at de vil undersøge sagen nærmere. Men der sker ingenting. Det er jo netop sådan en syg kultur med fortielser og løgne, som jeg træder frem for at gøre op med, siger Anders Kærgaard til Ekstra Bladet.

LÆS OGSÅ: Oberst 'Bøllebank': - Han er et skvat

I forsvarsministeriet erkender man, at der ligget et meget detaljeret notat med Anders Kærgaards forklaringer og viden om videoen. Men det er først efter afsløringerne i Ekstra Bladet i går, at nogen militær myndighed overhovedet viser interesse for den tidligere efterretningsofficers historie.

– Forsvarets auditørkorps har ringet til mig i dag.(i går red.) efter det har kørt i medierne. Det viser, at systemet ikke fungerer, for jeg er bare løbet panden mod muren, når jeg har forsøgt at komme igennem med det her på de indre linjer, siger han.

LÆS OGSÅ: Minister opfordrer: Stå frem med videoer

Forsvarsminister Nick Hækkerup(S) bekræfter, at ministeriet har lavet et notat på baggrund af henvendelsen fra Anders Kærgaard den 2. oktober. Men han hørte først selv om det i sidste uge.

- Alting tager tid i et ministerium, og jeg synes sådan set ikke, at det i det her tilfælde har taget uforholdsmæssig lang tid. Det vigtige er, at det går den rigtige vej, og det gør det altså, siger ministeren.

Læs meget mere i Ekstra Bladet i dag:

- Løgn på løgn

- Forsvarskommandoen vasker hænder

- Eskadronchef indkaldt som vidne

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Vittus indbød USA til øget samarbejde
De vil volden i forkøbet
Arktisk topmøde om langsigtet økonomisk samarbejde
Valgkandidater fra IA vil arbejde for Arktisk Zoologisk Have
Lær at tage fede billeder i Sisimiut
Se fotos: Sådan fjerner man en lavine
sermitsiaq.ag