Samfund

Afdøde skal blive i hjemmet

Flere afdøde må blive i hjemmet natten over, hvis de dør om eftermiddagen

  • Afdøde kan først blive afhentet af bedemanden, når en læge har skrevet dødsattesten. (Arkivfoto: Kim Agersten)
Afdøde kan først blive afhentet af bedemanden, når en læge har skrevet dødsattesten. (Arkivfoto: Kim Agersten)

Flere læger har ikke tid til at skrive dødsattester, og derfor må afdøde blive i hjemmet eller på plejehjemmet til næste dag. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Er det ok? Diskutér emnet i kommentarfeltet nedenfor.

Det kom bag på Elisabeth Demant fra Hillerød, da hendes 93-årige moster døde den 17. september på plejecentret Lions Park.

- Jeg tænkte først, at det var meget uetisk, at hun kunne have ligget der en hel dag. Både i forhold til min moster, men også de andre beboere, siger Elisabeth Demant.

Det er den praktiserende læge, der som udgangspunkt skal skrive dødsattest, før afdøde kan hentes af bedemanden. Men et dødsfald om eftermiddagen betyder dels, at lægen kan have kalenderen booket op af patientaftaler og dels, at der skal gå op mod seks timer, før der kan konstateres sikre dødstegn - og til den tid er den praktiserende læge ikke længere på arbejde. Det gør, at den afdøde i mange tilfælde først bliver hentet af rustvognen dagen efter.

- Selvfølgelig er vi tit fleksible. Men vi kan jo ikke aflyse patienter hos os, siger formanden for de praktiserende læger i Region Hovedstaden, Birgitte Alling Møller.

Hun har ikke oplevet, at en afdød, der ligger natten over, er et problem for de pårørende, ligesom det er lægeligt forsvarligt. Sundhedsloven indeholder ikke en tidsbestemmelse for, hvor længe en person må ligge død, før der skal skrives dødsattest.

Leif Jonasson og Ken Munch, der er bedemænd i Begravelsesforretningen Hillerød, efterlyser en praksis for, at der bliver taget hensyn til pårørende, når afdøde dør i eget hjem. Der bør også være mere klare retningslinjer for, hvor længe en afdød må ligge i sit hjem, før vedkommende afhentes.

- Der skal selvfølgelig være tid til at tage afsked. Men man bør ikke være tvunget til at have afdøde liggende i hjemmet natten over, siger Ken Munch.

Er det ok, at afdøde må blive natten over i hjemmet, fordi lægen ikke har tid til at skrive dødsattesten? Diskutér emnet i kommentarfeltet nedenfor.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere