Samfund

Irak-chef indrømmer: Vi havde kameraer

Efter videofilm-afsløringen ændrer forsvaret nu forklaring om danske soldaters brug af kameraer i Irak i 2004

  • Tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard har valgt at gå ud med sin viden fra Irak. (Privatfoto)
Tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard har valgt at gå ud med sin viden fra Irak. (Privatfoto)
1/2
Næste »

Chefen for den danske bataljon i Irak i efteråret 2004 indrømmer nu, at de danske soldater rådede over videokameraer.

Men han siger, at han ikke vidste, at de blev brugt under den omstridte operation 'Green Desert' og heller ikke spurgte til det bagefter, skriver Politiken.

Læs også:

Enkefru Plums Støttefond går konkurs Samfund - 18. okt. 2012 Ny forsvars-løgn: Der var intet kamera

Forsvaret har flere gange inden for det seneste år afvist, at der blev optaget video under aktionen, hvor 36 irakere blev anholdt. Men efter afsløringen af, at operationen faktisk blev videofilmet af danske soldater, siger John Dalby, daværende bataljonschef:

- Efterretningsfolkene havde kameraer til brug for rekognoscering, og det ser på videoen ud til, at det var dem, der blev brugt under operationen.

Læs også:

Se også: Ministeriet har kendt til voldsvideo i ugevis

Selv om der ifølge Politiken er tale om 'store synlige kameraer', så har Dalby ingen forklaring på sin manglende kendskab til, at de blev brugt under aktionen.

John Dalby forklarer, at han efter aktionen opfordrede sine soldater til at stå frem, hvis de havde viden om, at der var sket noget forkert under aktionen.

- Jeg spørger generelt og ikke specifikt om bånd. Men ingen melder sig. Jeg ved ikke hvorfor, når der var bånd, og i dag føler jeg det direkte ubehageligt, siger han.

11 af de 36 irakere, der blev anholdt under aktionen, kræver erstatning fra Forsvarsministeriet. De mener, de blev mishandlet under og efter tilfangetagelsen.

Torsdag fremlagde den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard en video fra aktionen. I en kort sekvens ses irakiske soldater sparke de anholdte. Kærgaard siger til Ekstra Bladet, at han viste filmen til bataljonschefen.

En påstand som John Dalby afviser.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere