Samfund

Ny forsvars-løgn: Der var intet kamera

Forsvaret har nægtet, at der fandtes en video, som viste overgreb på civile

  • Advokat Christian Harlang, der repræsenterer de 11 irakere i retssagen mod Forsvarsministeriet. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Advokat Christian Harlang, der repræsenterer de 11 irakere i retssagen mod Forsvarsministeriet. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
1/3
Næste »

Det danske forsvar har ikke kun løjet om, at danske soldater ikke overværede overgreb mod civile irakere under operation Green Desert i november 2004.

Ekstra Bladet kan nu afsløre, at Forsvaret også har nægtet, at der overhovedet fandtes videomateriale fra episoden.

Det er en lodret løgn. Videoen kan ses lige her.

I videoen kan man desuden se, at det danske hold også filmer et andet kamerahold, der var til stede ved episoden.

I en skrivelse fra Forsvarskommandoen fra indeværende år lyder det:

'Den danske bataljon havde ikke mulighed for at foretage foto- og videodokumentation af operationers gennemførelse, hvorfor der ikke var udgivet direktiver for dette.'

Og i et svar fra Forsvarkommandoen på vegne af Hærens Operative Kommando, dateret 15. december 2011, kan følgende læses:

'Det kan på baggrund af den gennemførte undersøgelse oplyses, at forsvaret ikke har foretaget filmoptagelser under gennemførelsen af Operation Green Desert i Al-Zubair i Irak den 25. november 2004.'

Svarene er givet i forbindelse med den retssag, 11 irakere har anlagt mod den danske stat for medvirken til overgreb og tortur under og efter operation Green Desert.

LÆS OGSÅ:Forsvarskommando: Vi kendte ikke til overgreb

Det er advokat Christian Harlang, der repræsenterer de civile irakere.

- Staten er forpligtet til at bidrage til sagens efterforskning og loyalt fremlægge det materiale, man er i bessiddelse af.

- Det er klart ulovligt, når der er løjet om, at der ikke er optaget film, og at man af den vej har forsøgt at skjule sandheden, siger Christian Harlang.

Advokaten mener tilmed, at den offentliggjorte video kun er toppen af isbjerget.

- Vi har, blandt andet fra Anders Kærgaard, kendskab til, at der findes flere film. Så vi må stille spørgsmålet: Hvor er de, og hvad viser de? Og er de andre film blevet destrueret for at hindre sagens opklaring? spørger Christian Harlang.

LÆS OGSÅ:- Vi skulle have grebet ind

Ifølge tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard var det første gang den danske havde et såkaldt 'combat camera team' med på en operation.

I den hidtil hemmeligholdte video, Ekstra Bladet er i besiddelse af, kan man også tydeligt høre en dansk soldat sige 'combat camera team' med, hvad der lyder som jysk accent.

Seneste Ekstra Bladet job

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør lige nu: Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk