Bankerne sabler din friværdi

Din bolig undervurderes: Bankernes lave vurdering koster dig dyrt, fordi friværdien forsvinder

Nordea afviser at de vurderer boliger for lavt (Foto: Klavs Bo Christensen)
Nordea afviser at de vurderer boliger for lavt (Foto: Klavs Bo Christensen)

At låne i friværdien er klart den billigste måde at låne penge i din bank, hvis du f.eks. skal have nyt badeværelse eller større køkken.

Men i jagten på yderligere renteindtægter og af panisk frygt for nye tab tvinger bankerne nu boligejerne væk fra de billige realkreditlån.

I stedet tilbydes kunderne dyre banklån med renter på op til 15 procent.

Friværdi pist væk
Bankernes pisk over for kunderne er enkel: I låneprocessen vurderer de boligen langt lavere end den reelle værdi, og det betyder, at der ingen friværdi er at låne i. Det betyder ofte, at en bolig, der har været vurderet til 3 mio. kr., pludselig er langt mindre værd, når banker tager deres ultrakritiske briller på.

På den måde tvinges kunderne ud i banklån med skyhøje renter.

– Bankerne er meget kritiske i deres vurdering af ejendomme. En af årsagerne er, at det simpelt hen er godt for forretningen. De tjener flere penge ved at sætte renten op på deres udlån, siger direktør for Finanshuset i Fredensborg Kim Valentin.

Alle bankerne gør det
De lave ejendomsvurderinger er ifølge formanden for foreningen Danske Boligadvokater, Jan Schøtt-Petersen, et udbredt fænomen:

– Bankerne anlægger en meget forsigtig værdiansættelse af husene, og det har de selvfølgelig lov til –.det bidrager bare ikke til dynamikken på vores boligmarked, siger han.

Det er Kim Valentin enig i:

– Generelt er bankerne meget negative i forhold til boligmarkedet.

Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea, mener ikke, at banken undervurderer kundernes ejendomme:

– Det, vi skal gøre ifølge loven, er at give en sikker vurdering –. med det menes der, hvad ejendommen kan sælges for på markedet inden for seks måneder.

Hjælp os med at stoppe de grådige banker og vind et uvildigt serviceeftersyn af din egen økonomi. Fortæl din historie om en horribel oplevelse med din bank. Når du står frem med din historie, er du med i vores konkurrence om et serviceeftersyn af din egen økonomi. Vinderen får en dag med skarp rådgivning fra to af landets førende eksperter i privatøkonomi. Tip din historie på sms 1224 (alm. takst). Mail: bank@eb.dk - Facebook: facebook.com/bankdinbank

LÆS MERE I EKSTRA BLADET

- Kunde: Jeg blev flået af høje renter

- Banken: Der bliver givet nedslag

- Risikerer rente på 30 %

Nordea: Vi er blandt de billigste

Hos Nordea forsikrer man, at Emirs sag er blevet behandlet helt efter bogen.

- Jeg er ked af at høre, at Emir har følt at vi har udnyttet hans situation, det er bestemt ikke tilfældet. I Nordea har vi faste priser: Jo flere produkter, du har i banken, desto bedre priser kan du få, siger pressechef Stephan Ghisler-Solvang.

De 18 procent, som Emir er blevet tilbudt i rente, er standard for kunder på hans niveau, forklarer pressechefen.

- Vi har et fordelsprogram, som vi i øvrigt oplever at vores kunder er meget glade for, fordi du ikke skal ned og krejle i banken, men betaler en fast pris. Emir er det, der hedder basiskunde, og så skal han betale 17,8 procent i rente. Havde han været fordel plus-kunde, så havde han skullet betale 10,65 procent, siger Stephan Ghisler-Solvang.

- Hvordan kan I retfærdiggøre at kræve 18 procent i rente for et lån i den størrelse og med den løbetid?

- De nuværende priser er udtryk for de omkostninger og de risici, som banken har i forbindelse med at låne penge ud. Vi er faktisk meget konkurrencedygtige, hvis du sammenligner med andre banker,

- Men Nationalbankens rente har vel nærmest aldrig været så lav som nu. Så hvorfor er jeres rente så høj?

- Nationalbankens rente er ikke nødvendigvis en målestok for, hvad bankerne har af udgifter. Vi er blevet pålagt en lang række omkostninger på grund af regulering efter finanskrisen, siger Stephan Ghisler-Solvang til ekstrabladet.dk.

- Kim Valentin fra Finanshuset mener, at en rente på 18 procent nærmer sig åger. Hvad siger du til det?

- Det må stå for hans egen regning. Når vi kigger på vores priser i forhold til andre, så mener vi, at vi er meget konkurrencedygtige. Det kan man også se, hvis man for eksempel kigger inde på på Pengepriser.dk, siger siger Stephan Ghisler-Solvang fra Nordea.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen