Samfund

Dansk krigskib skal kæmpe mod pirater

Danmark sender fregatten Iver Huitfeldt til indsatsen mod pirater ved Somalias kyster

  • (Foto: Simon Fals/Polfoto)
(Foto: Simon Fals/Polfoto)
1/2
Næste »
Danmark sender igen et krigsskib ind i kampen mod somaliske pirater. Den nye fregat Iver Huitfeldt ventes at være fremme i farvandene omkring Somalia om tre uger, hvor det tilslutter sig Natos antipiratoperation Ocean Shield.

Skibet ventes at være inde i kampen mod pirater frem til foråret 2013, oplyser SOK. I forvejen har Danmark et Challenger fly med i overvågningen af piraterne.

Somaliske pirater er voldsomt stækkede og har gennem det seneste år ikke haft den store succes med at angribe og kapre skibe.

Læs også:

Se også: Stanken af 600 dage
Læs Også:
Se også: Pirater: Vi har dræbt et gidsel
Læs også:
Se også: 24 søfolk fanget af pirater

Chefanalytiker i det internationale sikkerhedsfirma Risk Intelligence Nis Leerskov Mathiesen siger, at det har flere årsager, men flådestyrkerne er en del af forklaringen.

- Derfor er det vigtigt at opretholde flådens tilstedeværelse i området. Den er blevet dygtig til det, den gør, blandt andet at stoppe piraterne, inden de når ud til operationsområderne, siger Nis Leerskov Mathiesen.

Heller ikke rederierne skal slække på den forebyggende indsats mod pirater. De skal slavisk følge de internationale anbefalinger ved sejlads i piratfarlige farvande og brug af bevæbnede vagter.

- Vi er nået til det punkt, vi er nu, på grund af de forskellige indsatser, der har været. Hvis man slækker på et af parametrene, vil situationen ændre sig.

- Det er ikke sikkert, at piraterne vil reagere med det samme, men der er så mange penge i det, hvis man er heldig, at de vil have incitamentet til at angribe igen, siger Nis Leerskov Mathiesen.

Læs også:

EB SOLO John Arne Larsson på Island Samfund - 5. aug. 2012 TV: Shipcraft-ejer amok - Lad være med at genere mig

I sidste uge blev det græsk-ejede tørlastskib Free Goddess med en last stålkabler frigivet mod en løsesum. Skibet og dets 21 mand store besætning havde været taget til fange i otte måneder.

Ifølge EU Navfor har piraterne nu seks skibe kapret, de tre har været kapret siden marts, november og december i 2010, mens tre har været kapret siden marts og maj i år. I alt 156 er gidsler hos somaliske pirater.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik