Samfund

Så kummerligt lever chauffører i Danmark

Se de ulækre billeder: Sådan er forholdene i for rumænske chauffører i Danmark

  • Der kokkereres og spises, hvor det er muligt. (Foto: Claus Haagensen)
Der kokkereres og spises, hvor det er muligt. (Foto: Claus Haagensen)

Skærebrættet er en avis. Tallerkenen kan forveksles med askebægeret og primussen står, så den kan futte hele førerhuset af på et splitsekund: på passagersædet.

Som Ekstra Bladet gennem længere tid har afsløret, tjener store danske vognmænd tykt på at lade østeuropæiske chauffører arbejde til under halvdelen af, hvad en dansk chauffør ville modtage i lønningsposen hver måned.

Selvom østeuropæerne tjener flere penge i Danmark end i eksempelvis Bulgarien, bliver de tvunget til at leve under kummerlige forhold, når de er Danmark. Her koster det nemlig mere at leve. Eller som 43-årige Tvesan siger til DTL Magasinet, der sammen med 3F har været ude og snakke med de rumænske chauffører og taget billeder af deres forhold:

- Vi er presset til at se bort fra færdselsreglerne, køretid og hastighed, siger Tsvetan.

- Jeg tjener i gennemsnit 900 euro om måneden, og vi har mange udgifter. Et brød i Danmark koster op til 4 euro. Det kan vi ikke betale. Vi køber vores brød i Rumænien eller i Aldi, fortsætter han.

Blandt andet har Ekstra Bladet afsløret, hvordan vognmanden Kim Johansen fra Greve, der hvert år omsætter for tæt på en halv mia. kr. iskoldt søger bulgarske chauffører til mellem 12.000 og 13.000 kr. i måneden. I bestyrelsen hos Kim Johansen sidder formanden for DI Transport Anne Kathrine Steenbjerge, der er direktør for et af Danmarks største transportselskaber Anders Nielsen & Co. Selskabet brillerer ved konsekvent at bryde lovgivningen ved blandt andet at køre med overlæs og uden gyldige tilladelser.

Kim Johansen har indrømmet over for Ekstra Bladet, at han primært ansætter chauffører uden for Danmark: danskerne kan ikke være med på lønnen siger han.

Anne Kathrine Steenbjerge vil imidlertid ikke forholde sig til, at hun sidder i bestyrelsen hos et firma, der konsekvens fravælger dansk arbejdskraft. Og hver gang Ekstra Bladet på ny har afsløret et nyt tilfælde af regelbrud hos Anders Nielsen & Co. Lyder svarer, at der er sket en beklagelig fejl.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Se billeder: Franskmænd vandt sneskulpturfestival
Politiker-debat om overvågning på jobbet
Kun én kommune mod korruption
Kristian Jeremiassen skifter igen politisk spor
Ny grønlænderforening i Fredericia
Besøg Malene i Igaliku via computer
sermitsiaq.ag