Samfund

Forældre takker stadig nej til madordning

De første afstemninger om frokostordninger i vuggestuer og børnehaver viser en lille stigning i tilslutningen

  • Tusindvis af små børn skal fortsat have madpakker med i børnehave og vuggestue, fordi deres forældre har takket nej til at betale mellem 400 og 600 kroner om måneden for kommunens tilbud om at sørge for frokosten. (Foto: Mathias Christensen/Polfoto)
Tusindvis af små børn skal fortsat have madpakker med i børnehave og vuggestue, fordi deres forældre har takket nej til at betale mellem 400 og 600 kroner om måneden for kommunens tilbud om at sørge for frokosten. (Foto: Mathias Christensen/Polfoto)

Tusindvis af små børn skal fortsat have madpakker med i børnehave og vuggestue, fordi deres forældre har takket nej til at betale mellem 400 og 600 kroner om måneden for kommunens tilbud om at sørge for frokosten. Det viser Ritzaus undersøgelse.

Forældrene i daginstitutionerne tager i 2012 for første gang stilling til det kommunale frokosttilbud, siden det med loven om et sundt frokostmåltid fra 2010 blev vedtaget, at der skal være afstemninger hvert andet år.

I 1018 institutioner har forældrene og forældrebestyrelserne indtil nu taget stilling, og tallene viser, at 508 har tilvalgt madordningen, hvilket er en fremgang på 20 daginstitutioner eller 4 procent i forhold til 2010.

- Det er ærgerligt, at det ikke har ændret sig mere, men jeg forstår godt problematikken. Ordningen er meget kringlet og kompliceret, siger Jane Findahl (SF), der er formand for kommunernes børneudvalg.

Først var kravet i loven, at alle børn skulle have et måltid mad, men efter massiv kritik blev det besluttet, at forældrene hvert andet år skal afgøre, hvorvidt de vil have et kommunalt organiseret måltid til deres børn eller ej.

Jane Findahl ser helst, at et sundt måltid mad i daginstitutionerne bliver obligatorisk, men erkender også, at der ikke er økonomi til det.

- Det ville være pragtfuldt for børnene, men jeg tror ikke, det er det, vi øjner lige nu. Vi skal se, hvordan det går med denne her ordning, og så kan vi måske lave nogle justeringer, der gør det mere enkelt, siger hun.

Tallene fra de 25 kommuner, der har haft afstemninger, viser, at der i 11 kommuner slet ikke er sket ændringer.

I Ringsted har forældrene i kommunens 28 institutioner alle fravalgt det kommunale tilbud og foretrukket at fortsætte med madpakker.

- Ud fra et økonomisk perspektiv har vi ikke ønsket at pålægge forældrene en merbetaling på 595 kroner. Det er ret mange penge, forklarer forældrebestyrelsesformand Marianne Andersen fra Bengerds Børnehus.

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Linette K. Jespersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen

Velkommen. Vi er rigtig glade for dit besøg!

Men vi er knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer.

Vores annoncer gør det muligt for os at tilbyde en stor del af vores indhold – helt gratis.
Hvis du tillader annoncer på ekstrabladet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

Er du EKSTRA-abonnent?

Oplever du problemer? Kontakt webmaster@eb.dk

Når du besøger ekstrabladet.dk tjekker vi, om du blokerer annoncer. Sådan gør vi.