Samfund

Gråsælerne er kommet tilbage til Vadehavet

Vadehavet er igen populært hos gråsælerne. Det viser de foreløbige tal fra årets sæloptælling

Selvom de tidligere har været udryddet, er Vadehavet igennem de senere år igen begyndt at tiltrække gråsæler.

Det fortæller forsker Anders Galatius Jørgensen fra Aarhus Universitet, som er en af hovedkræfterne bag den igangværende sæloptælling.

- De har været udryddet tidligere og har tilsyneladende været et stykke tid om at finde tilbage. De spreder sig ikke nødvendigvis så hurtigt tilbage til området, hvor de er blevet udryddet fra, så jeg mener, at det er en helt naturlig udvikling, siger han til Ritzau.

Anders Galatius Jørgensen understreger, at gråsælen tidligere fandtes i ret store tal i Vadehavet, så det er naturligt, at de genindvandrer.

Der er kommet flere til hvert år i løbet af de sidste 10 år - mest i Tyskland og Holland, hvor der i år også meldes om rekordmange sæler, og det påvirker den danske del af Vadehavet.

Gråsælen er Danmarks største rovdyr og lever i hele Nordatlanten.

- Nu er det faktisk nærliggende at tro, at vi inden for de næste år vil kunne se nyfødte gråsæler - også i den danske del af Vadehavet, siger museumsinspektør Lasse Fast Jensen fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg til P4 Esbjerg.

Det afhænger dog af, at de kønsmodne gråsæler beslutter sig for at slå sig ned på en dansk banke og få fuldstændig ro. Ellers yngler de ikke.

I 2003 blev der fundet en levende unge på Rødsand, og man mener, at det er første gang, den har ynglet i Danmark i mere end 100 år.

Det er for tidlig at fastslå, præcis hvor mange gråsæler, der er kommet til Vadehavet. Fiskeri- og Søfartsmuseet oplyser til P4 Esbjerg, at der ikke bare er tale om en stigning, men en klar stigning.

Samtidig ser det ud til, at der er færre af de spættede sæler, som ellers er den mest udbredte art herhjemme.

Det fulde overblik kommer først, når det endelige optællingsresultat er færdigt i november.

Ifølge Det Internationale Vadehavssekretariat blev der i august 2011 optalt omkring 24.000 sæler i hele Vadehavet, der strækker sig fra den danske vestkyst ned til Holland, og det var ni procent flere end året før.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Politiet efterlyser 17-årig pige
Redningsøvelse kan overværes fra kolonihavnen
Lars-Emil bakker op om Vittus
Vittus: Jeg står ikke alene
Fiskerne raser over nyt skifte af naalakkersuisoq
Fondspenge skal styrke små børns sprog
sermitsiaq.ag