Samfund

Udgraver nedslagtet hær ved Skanderborg

For 2.000 år siden blev i hundredevis af krigere dræbt i Østjylland og smidt i en sø

  • Dette kranie og øksen er blandt fundene ved udgravningen ved Alken. Hulle viser, hvordan krigeren for små 2.000 år siden er blevet brutalt slået ihgjel (Foto: museumsinspektør Ejvind Hertz, Skanderborg Museum og Rikke Larsson Foto/Medie afdelingen Moesgaard
Dette kranie og øksen er blandt fundene ved udgravningen ved Alken. Hulle viser, hvordan krigeren for små 2.000 år siden er blevet brutalt slået ihgjel (Foto: museumsinspektør Ejvind Hertz, Skanderborg Museum og Rikke Larsson Foto/Medie afdelingen Moesgaard

15 arkæologer arbejder nænsomt med at udgrave et helt usædvanligt fund i et moseområde ved Alken i Østjylland.

Møjsommeligt blotlægger forskerne resterne af en massakre af flere hundrede soldater.

- Vi mener det er krigere, som er blevet dræbt i kamp og så blevet lagt i søen, fortæller projektleder Mads Kähler Holst fra Aarhus Universitet.

Alle dræbt på samme tid
Forskerne er ret sikre på, at alle ligene er blevet dræbt ved samme hændelse. Et slag eller en krig, som at dømme efter den store mængde lig, må have været både voldsom og dramatisk - og har haft en stor påvirkning på datidens samfund.

Mads Kähler Holst mener, at krigerne er blevet dræbt lige omkring Kristi fødsel, altså for små 2000 år siden.

Udgravningen foregår i et 40 ha stort område og stort set hver gang forskerne stikker en spade i jorden dukker der nye fund op. Det skete første gang i 2009 og i denne sommer har forskerne fortsat udgravningen.

- Sammen med de tidligere fund i området er det fundet rester af 240 krigere i alt, men vi har kun haft fat i en lille del af det hele, siger Mads Kähler Holst.

Arbejde til flere år
Hvor mange krigere, der er blevet smidt i søen for flere tusind år siden ved Mads Kähler Holst ikke endnu, men det kan dreje sig om 1.000. Den store mængde skelet- og våbendele skal analyseres, men det bliver svært at få den præcise historie bag massakre.

- Krigerne er blevet dræbt før der eksisterede skriftlige kilder i Danmark. Det er så omfattende, at vi skal arbejde med det her i nogle år og så må vi se om vi kan kæde det sammen med en historisk begivenhed, siger Mads Kähler Holst.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere