Samfund

Avis: Julian Assange får asyl i Ecuador

Embedsmænd oplyser, at regeringen og præsidenten i Ecuador har besluttet af give Wikileaks-stifter asyl

  • (Foto: AP)
(Foto: AP)

Ecuador har besluttet at give stifteren af Wikileaks, Julian Assange, asyl i det sydamerikanske land.

Det oplyser embedsmænd i Ecuadors regering til den britiske avis The Guardian.

- Ecuador vil give asyl til Julian Assange, bekræfter en af embedsmændene, der har fulgt den debat, som præsident Rafael Correa og Ecuadors regering har ført om sagen.

Assange selv har søgt tilflugt på Ecuadors ambassade i London, efter en britisk domstol har afgjort, at han skal udvises til Sverige, hvor han er sigtet for sexovergreb på to kvinder.

Assange har tidligere stået bag udbredelsen af hundredtusinder af fortrolige dokumenter, der er lækket fra den amerikanske regering om krigene i Afghanistan og Irak.

Han frygter, at Sverige vil udlevere ham til USA.

Præsident Correa sagde mandag i et interview til ecuadoriansk tv, at han i denne uge ville beslutte, om han ville efterkomme Assanges ønske om asyl i landet.

Det er imidlertid uvist, om de britiske myndigheder vil tillade, at Assange forlader Storbritannien, skriver The Guardian.

- Hvis Assange skal forlade England, så skal han sikres frit lejde fra briterne. Vil det være muligt? Det er et spørgsmål, vi må forholde os til, sagde Ecuadors udenrigsminister, Ricardo Patino, tidligere tirsdag til nyhedsbureauet Reuters.

Beslutningen om asyl vil formentlig blive taget ilde op af Storbritannien, USA og Sverige.

En ecuadoriansk embedsmand siger, at Assanges arbejde for Wikileaks "arbejder parallelt med vores kamp for national selvhævdelse og demokratisering af internationale relationer".

Præsident Correa står i spidsen for en venstreorienteret regering, der sammen med flere andre lande i Sydamerika ønsker at markere deres uafhængighed af USA.

Diplomater fra Ecuador mener, at Assange er i fare for at blive udleveret til USA og idømt dødsstraf for at have lækket dokumenterne om Irak og Afghanistan.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere