Samfund

Artige lønslaver vil give penge til bossen

Dilemma: Ville du holde det for dig selv, hvis chefen satte for meget ind på lønkontoen?

  • (Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Læs også: 38.000 om måneden for at passe fem børn

Ville du fortælle det, hvis du fik 1.000 kroner for meget i løn? Og ville du fortælle det til chefen, hvis hun glemte at bogføre miniferien fra foråret?

De fleste af os kan mærke en tusse efter skat eller tre ekstra feriedage, men næsten 80 procent af danskerne ville faktisk gøre opmærksom på fejlen, hvis fejlen opstod.

Læs også: Aldi-afhopper afslører kædens beskidte tricks

Det viser en meningsmåling, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk.

Præst og psykolog tror ikke på ærlighed-teori
Det handler dog ikke om retskaffenhed og uplettet dansk moral, men derimod selviscenesættelse og frygten for at blive opdaget lyder det fra henholdsvis en arbejdspsykolog og en sognepræst.

- Det er ikke ærlighed i den traditionelle forstand, der er i spil her. Her snakker vi om den præsentations-mæssige side af ærligheden: Hvordan vi gerne vil blive oplevet i andres øjne, siger Einar Baldursson.

Læs også: Ole fik 35.000 for meget i løn! Nu er de hans

Det forhold, at man aktivt gør opmærksom på sådanne fejl er en positiv ting, som man gerne vil blive set for. Det har god præsentationsværdi i sig selv, som vi i stigende grad betjener os af på eksempel Facebook. Her styrer vi andres billede af os via de informationer og billeder, vi slipper ud, fortsætter Baldursson.

Frygten for at blive opdaget
Sognepræst Poul Joachim Stender hæfter sig heller ikke ved det positive i danskernes artige svar. I stedet mener han. at undersøgelsen fortæller i stedet ”rigtig meget om frygten for at blive opdaget”.

- Hvis man vidste, at det var hundrede procent sikkert, at det ikke ville blive opdaget, så vil man tage pengene og ferien. For 1.000 kroner kan få nogle rigtig gode bøffer og god rødvin. Og tre dage ekstra ville også være fedt for ethvert menneske, siger Stender.

Han mener, at risikoen for at blive opdaget ”efterhånden har slået med rædsel, fordi alt bliver opdaget i det her land”.

"Nemmere i Grækenland"

Læs også: Så meget får talent-dommerne I løn

- Naboerne indberetter, kollegaerne indberetter – alle holder øje med hinanden. Man ved, at der er dårlige odds for ikke at blive taget i det her velfungerende land. Så er det meget nemmere i Grækenland og Italien, siger Poul Joachim Stender.

Kunne det da ikke bare handle om en fornuftig følelse af ret og uret, når folk siger, at de ville gøre opmærksom på pengene eller feriedagene?

- Det tror jeg altså ikke. Det er ikke for at kritiser danskerne, det er bare de dybe lag, vi har i os. Det ligger til os mennesker, og det er en kamp, vi må kæmpe dagligt for ikke at sælge os selv. Tre ekstra dage og 1.000 kroner er for lidt at sætte på spil for at få en ordentlig reprimande og måske risikere jobbet, siger Stender.

Test dig selv: Er du chefens kæledyr eller badboy?

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
To nye piloter klar
Trump vil åbne for olieboringer i Arktis
Akutaaneq Kreutzmann i DM-semifinale med Ribe-Esbjerg
Rigsfællesskabet etablerer Nordpol-beredskab
Forfatter om Lars-Emil: Han kunne blive ved med at snakke
Pukkelhvalens unge hvisker, når den taler med mor
sermitsiaq.ag