Sygefravær eksploderer i fængsel

Medarbejderne i Horserød Statsfængsel sygemelder sig i stor stil. Derfor har ledelsen nu sendt et brev ud til dem, der oftest bliver hjemme

  • Horserød Statsfængsel. (Foto: Gregers Tycho/Jesper Stormly Hansen)
Horserød Statsfængsel. (Foto: Gregers Tycho/Jesper Stormly Hansen)

27,7 sygedage om året har medarbejderne i Horserød Statsfængsel i gennemsnit, skriver Helsingør Dagblad. Hvis de 160 ansatte fortsætter i samme stil, vil deres sygefravær nå helt op på 30 dage.

Sygefraværet i fængslet er næsten dobbelt så højt som i den offentlige sektor og tre gange så højt som i den private sektor.

Hver gang en ansat melder sig syg, koster det fængslet omkring 2.000 kroner. Både lønningsposen hos den sygemeldte og den tiltrædende medarbejder skal nemlig fyldes op. Derfor har fængslets ledelse sendt breve ud til de medarbejdere, som har tendens til at tage en dag på langs.

- Vi er nødt til at stramme skruen. Det er kun den lille håndfuld medarbejdere, der er oftest syge, vi har skrevet til, for vi har nået grænsen for, hvad fængslet kan bære i forhold til inddækning af de ansattes fravær, siger Mik Grüning til Helsingør Dagblad.

Sygefravær skader kollegaerne
Brevet skal gøre medarbejderne opmærksomme på, hvorfor fraværet er problematisk.

- De skal vide, at det går ud over deres kolleger og over de indsatte i fængslet. Vi antyder ikke, at de pjækker, for er man syg, er man syg. Vi er gennem samtaler med de ansatte om sygefraværet i de seneste par år kun i to tilfælde stødt på medarbejdere, som har peget på arbejdsmiljøet i fængslet som årsag til deres sygefravær, siger Mik Grüning til Helsingør Dagblad.

Brevet har vakt stor opstandelse blandt de ansattes tillidsmand og fra fængselsforbundet. Selvom vicefængselsinspektøren afviser kritikken, er der sat et møde op mellem ledelsen og de forskellige faggrupper i fængslet. På mødet skal de lægge en strategi for, hvordan de mange sygedage fremover kan blive til færre.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere