Penkowa efter dom: KU jagter mig

Københavns Universitet bruger rapport til at fortsætte jagten på fejl i min forskning, siger forsker

  • Milena Penkowa føler sig uretfærdigt behandlet af Københavns Universitet. (Foto: Torben Stroyer)
Milena Penkowa føler sig uretfærdigt behandlet af Københavns Universitet. (Foto: Torben Stroyer)

Hjerneforsker Milena Penkowa reagerer skarpt på nyheden om, at hun måske snart bliver nødt til at strege både sin ph.d. og doktorgrad fra CV'et.

Ledelsen på Københavns Universitet offentliggjorde tirsdag en rapport fra et internationalt forskerpanel, der har fundet klare tegn på snyd og uredelighed i dele af Penkowas forskning.

- Som jeg tidligere har sagt, er der ingen tvivl om, at utilsigtede fejl kan være sket undervejs, siden jeg i 1993 begyndte at arbejde i laboratoriet, og det skal jeg være den første til at beklage dybt, skriver hun i en kommentar.

- 'Bevidst uredelighed' er derimod en ganske anden sag, og det har jeg aldrig begået.

Hun kritiserer KU's fremgangsmåde i sagen og mener, at universitet bruger rapporten til at legitimere jagten på flere fejl.

- Det er derfor min opfattelse, at KU har brug for at udvise handlekraft og derfor bruger panelets rapport til at fortsætte jagten på fejl i min forskning, skriver Milena Penkowa.

Der er fundet tegn på snyd og uredelighed i forskningen i 15 af Penkowas videnskabelige artikler, hvilket nu får Københavns Universitet til at se på muligheden for at fratage hjerneforskeren hendes doktorgrad og ph.d.

Overblik over Penkowa-sagen:

- Marts 2010: Milena Penkowa bliver suspenderet fra sit professorat på Københavns Universitet (KU). Det sker, efter at hun bliver tiltalt for underslæb for 27.000 kroner, dokumentfalsk ved at ændre bilag, hvor otte sandwich for eksempel blev til 58, og falsk anklage ved at skyde skylden for bedraget på en af sine studerende. En sag hun senere bliver dømt i.

- Oktober 2010: Penkowa bliver mistænkt for fusk med sine forskningsresultater, efter at to studerende når det stik modsatte resultat end hjerneforskeren, da de laver samme undersøgelse som hende. Sagen indberettes til KU's ledelse.

- November 2010: Milena Penkowa bliver fyret. Samtidig kommer det frem, at hun har brugt mellem to og tre millioner kroner af sin rekordstore bevilling fra IMK Almene Fond til private formål som advokatregninger, tøj, rejser og middage. Penkowa tilbagebetaler 276.000 kroner af sin bevilling, mens Københavns Universitet betaler 2,1 millioner kroner tilbage til fonden.

- Februar 2011: Weekendavisen afslører, at Penkowa har begået dokumentfalsk for at dække over ikke-eksisterende rotteforsøg og har løjet sin mor og søster døde.

- Marts 2011: Københavns Politi foretager ransagning på Penkowas tidligere laboratorium og sigter hende for bedrageri og dokumentfalsk i forbindelse med en række påståede dyreforsøg i Spanien i 2003. Sagen er endnu ikke afsluttet.

- Marts 2011: Kammeradvokaten slår fast, at rektor på KU, Ralf Hemmingsen, begik en fejl, da han skulle tjekke Penkowas rotteforsøg i Spanien fra 2003. Universitetets bestyrelse konkluderer dog, at det ikke skal have konsekvenser for rektor. Kammeradvokaten kritiserer også, at KU tillod, at Penkowa i 2008 indstillede sig selv til den EliteForsk-prisen, hun senere blev tildelt.

- Maj 2011: Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) tager EliteForsk-prisen fra Milena Penkowa efter indstilling fra Københavns Universitet.

- Juni 2012: Udvalgene UVVU - der i Danmark har kompetencen til at afgøre, om en forsker er uredelig - afgør ifølge Weekendavisen i de to første af flere sager, at hun har fusket og er videnskabeligt uredelig i begge sagerne. milena Penkowa har 'handlet forsætligt', afgivet 'vildledende og urigtige oplysninger', og har foretaget 'konstruktion af data'. I begge de to undersøgte sager er hun ifølge UVVU ansvarlig for 'alvorligt brud på god videnskabelig praksis'.

- August 2012: Et uafhængigt internationalt forskerpanel finder klare tegn på snyd i yderligere 15 af Penkowas videnskabelige artikler i perioden fra 2000 til 2005, mens hun fik sin ph.d., og inden hun fik sin doktorgrad. Allerede tilbage i den periode blev der sået tvivl om hendes forskning, da et bedømmelsesudvalg fandt det usandsynligt, at hun havde udført forsøg på 1000 rotter under de omstændigheder, hun beskrev i sin disputats.

Bedømmelsesudvalget blev dog underkendt, da daværende dekan på fakultetet og nuværende rektor Ralf Hemmingsen, fik en "second opinion" på disputatsen og Penkowa fik sin doktorgrad i 2006 - dog uden rotteforsøgene.

- August 2012: På baggrund af det internationale forskerpanels undersøgelse videresender KU konklusionerne til UVVU og ser på muligheden for at fratage Penkowa hendes doktorgrad og ph.d.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere