Professor: Penkowas forskning var for pæn

Internationale eksperter mener, der er tegn på snyd i 15 af Penkowas videnskabelige artiklen

Hjerneforsker Milena Penkowas resultater var så ekstremt pæne, at det alene sår mistanke om hendes forskning.

Det fastslår professor Hans Lassmann fra Medical University i Wien, der har været leder af den internationale ekspertgruppe, som har haft til opgave at gennemgå den danske forskers resultater.

Det internationale panel fremlagde tirsdag konklusionen efter et års arbejde: Der er mistanke om snyd i 15 ud af de 79 undersøgte videnskabelige artikler fra Penkowas hånd.

- Dette panel skal ikke fælde den endelige dom om, hvorvidt disse data er fabrikeret eller ej. Men vi har en række anbefalinger til både Københavns Universitet og andre læreanstalter, siger Lassmann.

Han tilføjer, at svindel aldrig kan undgås, og at man må have en grundlæggende tillid til, at forskere ikke snyder. Men de fem eksterne eksperter har undervejs undret sig over, at mange af Penkowas resultater er 'alt for pæne'.

Arbejdet for de fem udenlandske eksperter i panelet har været begrænset af rodede og ukomplette arkiver, manglende dokumentation for Penkowas dyreforsøg og tilsyneladende fravær af kontroleksperimenter, fortæller Hans Lassmann.

- Det har været en meget vanskelig opgave, fastslår professor Hans Lassmann.

På spørgsmålet om, hvor stor skade universitetets internationale troværdighed har lidt, svarer han:

- Sådanne sager er ikke gode for noget universitets omdømme. Men man må se i øjnene, at den slags kan ske overalt.

Ifølge prorektor Thomas Bjørnholm har Københavns Universitet nu sendt de 15 omstridte Penkowa-artikler til bedømmelse i Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU), som har kompetencen til at afgøre, om forskere har fusket.

- Vi vil også orientere medforfatterne til Penkowas artikler og de tidsskrifter og udgivere, som har offentliggjort de 15 artikler, siger han.

Københavns Universitets rektor, Ralf Hemmingsen, der har fået stærk kritik for sin håndtering af Penkowa-affæren, deltog ikke i tirsdagens pressemødet.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Hvem laver Aasiaats flotteste sneskulptur?
Ordet eskimo er forbeholdt eskimoer
Kitesurfing på grønlandsk isbjerg
Ukendt antal udsatte i Danmark
Personlig udvikling på danske efterskoler
Grønlandshavet er verdens losseplads
sermitsiaq.ag