Samfund

Dronning på besøg - spindoktor for retten

Den britiske premierminister har i dag dronning Elizabeth hjemme til frokost - samtidig er David Camerons tidligere spindoktor Andy Coulson blevet tiltalt i Murdoch-skandalen

  • David Cameron og hans kone Samantha byder dronning Elizabeth og prins Philip velkommen til frokosten med de gamle premieministre i Downing Street 10. Over den forhåbentlig rigtig hyggelige sammenkomst svæver en tidligere højtstående ansat i huset, Andy Coulson, som i dag er tiltalt for aflytning, blandt andet med dronningens hus som mål. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)
David Cameron og hans kone Samantha byder dronning Elizabeth og prins Philip velkommen til frokosten med de gamle premieministre i Downing Street 10. Over den forhåbentlig rigtig hyggelige sammenkomst svæver en tidligere højtstående ansat i huset, Andy Coulson, som i dag er tiltalt for aflytning, blandt andet med dronningens hus som mål. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)

Den britiske premierminister David Cameron har i dag haft tre af sine forgængere med koner på besøg i Downing Street 10 i London. De fik frokost, og det samme gjorde dronning Elizabeth og hendes mand, prins Philip.

Frokosten holdes i anledning af dronningens 60 år regeringsjubilæum. Cameron havde inviteret alle sine fire nulevende forgængere med, men den legendariske Jernlady, Margaret Thatcher, kommer ikke. Som de fleste ved, ikke mindst efter filmen om hende, lider den tidligere konservative premierminister alvorligt af demens.

Hvor hyggeligt bliver det?
Men Camerons konservative partifælle John Mayor kom, og det samme gjorde Labours to eks-premierministre, Tony Blair og Gordon Brown.

Britiske iagttagere er lidt spændte på, hvor hyggeligt det bliver - ikke mindst Blair og Brown kunne måske have det svært med at finde den rette grimasse i hinandens selskab. Men avisen The Guardian spekulerer i, om kabinetssekretær Jeremy Heywood og den liberaldemokratiske vicepremierminister bliver bordsat, så der ikke kommer nærkontakt.

Der er forhåbentlig nok at sludre om over bordet, uden at en af de dugfriske politiske skandalenyheder skal op at vende.

En eksspindoktor og en god ven
I dag er det meddelt, at britiske anklagere tiltaler en tidligere højtstående medarbejder i Downing Street, eksspindoktor hos Cameron Andy Coulson, for ulovlig telefonaflytning.

Dermed er hele skandalen omkring Rupert Murdoch medieimperium rykket endnu tættere på premierministeren. Også Camerons tidligere meget gode bekendt Rebekah Brooks er tiltalt - både hun og Coulson har en fortid som chefredaktører på den nu lukkede tabloid-avis News of the World, hvor hele skandalen startede med aflytninger af også dronningens hus.

Den myrdede piges mobil
I alt otte personer fra News of the World tabloid vil blive anklaget for illegalt at have aflyttet voicemails. Anklagerne mod dem vedrører aflytninger af over 600 mennesker, deriblandt Hollywoodstjernerne Brad Pitt, Angelina Jolie og Jude Law samt politikere og ofre for kriminalitet.

Størst raseri vakte det, da det kom frem, at en medarbejder på NotW havde aflyttet en hacket en myrdet piges telefon og slettet beskeder, så hendes forældre og politiet måtte tro, at den forsvundne pige stadig var i live.

Andre personer, som har været ofre for aflytningerne i England, er fodboldstjernen Wayne Rooney og eks-Beatlen Paul McCartney.

En sag af offentlig interesse
- Jeg har konkluderet, at en retssag i denne sag er i offentlighedens interesse, siger anklager Alison Levitt, som i dag har givet meddelelse om retssagen i en erklæring til britisk tv.

Andre tiltalte i sagen fra den tidligere ledelse på den lukkede avis er Stuart Kuttner, Greg Miskiw, Ian Edmonson, Neville Thurlbeck og journalisten James Weatherup.

Brooks, der er 44 år, og som var redaktør på tabloidavisen fra 2000 til 2003 og derefter flyttede til The Sun, siger i en erklæring, at hun er uskyldig og ikke havde kendskab til aflytningerne.

Coulsons op- og nedture
Andy Coulson var chefredaktør på News of the World fra 2003 til 2007. han forlod jobbet som konsekvens af en dom over en medarbejder for hacking, men har hele tiden hævdet, at han ikke var vidende om forbrydelsen. Efter sin afsked med NotW fik Coulson ansættelse hos den daværende oppositionsleder David Cameron, som han fulgte til Downing Street som mediechef, da Cameron blev premierminister i 2010. Coulson måtte dog i 2011 forlade posten, fordi han blev for stor en belastning for premierministeren.

Mediemogulen Murdoch trådte tilbage fra en række bestyrelser både i Storbritannien og USA i sidste uge. Hans medieselskaber har været den store tur igennem mediemøllen på grund af skandalesagerne med aflytninger af mange personers mobiltelefoner.

Politiefterforskningen er siden blevet udvidet til The Sun for at undersøge forlydender om betaling for historier.

Skandalen betød blandt andet, at News Corp gik glip af, hvad der kunne have været den største aftale i virksomhedens historie, nemlig overtagelsen af hele den lukrative betalings-tv-koncern BSkyB.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Forfatter om Lars-Emil: Han kunne blive ved med at snakke
Pukkelhvalens unge hvisker, når den taler med mor
Jakob Larsen: Det var tyveri
Trump er historisk upopulær hos amerikanerne
Lars Løkke på erhvervsfremstød i Kina
Klar opbakning til Kim som Siumut-formand
sermitsiaq.ag