Samfund

Fik pest, da katten kradsede ham

Den sorte død: Amerikansk mand kæmper for livet, efter at han blev smittet med middelaldersygdom

  • Pestramte Paul Gaylord, 59, fik sorte hænder og fødder og har siden mistet alle sine fingre og de fleste tæer. Han ventes dog at overleve sygdommen. (Foto: AP)
Pestramte Paul Gaylord, 59, fik sorte hænder og fødder og har siden mistet alle sine fingre og de fleste tæer. Han ventes dog at overleve sygdommen. (Foto: AP)
1/3
Næste »

En 59-årig amerikansk mand har mistet både fingre og tæer, efter at han blev smittet med pest - en uhyre sjælden sygdom, der hærgede Europa under middelalderen.

Paul Gaylord, der har tilbragt over en måned på hospitalet i Bend, Oregon, blev smittet med sygdommen i juni, da han ville fjerne en mus, som hans kat havde fået galt i halsen.

Den desperate kat bed og kradsede Gaylord, da han kom til undsætning. Et par dage senere blev manden syg.

Først forsøgte lokale læger at behandle rifterne med antibiotika, men det hjalp ikke. Et par dage senere fik Gaylord det værre og blev overført til et hospital. Her svævede han i ugevis mellem liv og død.

– Lægerne sagde, at han ikke ville overleve, men han er meget stærk, siger niecen Andrea Gibb til Reuters.

Paul Gaylord, en svejser, vil snart blive udskrevet fra hospitalet og kan påbegynde genoptræning, oplyser lægerne. Hans kat, Charlie, er i mellemtiden død.

Loppebid og syge dyr
Pesten - også kendt som 'den sorte død' - blev spredt via loppebid eller kontakt med syge dyr, da sygdommen kostede omkring 25 millioner menneskeliv i Europa under middelalderen.

I dag er sygdommen tæt på at være udryddet i den vestlige verden og kan ofte behandles med antibiotika. De amerikanske sundhedsmyndigheder har kendskab til cirka syv tilfælde om året i USA.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere