Samfund

Den kinesiske mur har fået vanvitigt vokseværk

Den Kinesiske mur er vokset kraftigt hen over natten og er nu mere end 20.000 kilometer lang ... siger Kina. Forskere er skeptiske

  • Den kinesiske mur - ifølge kineserne. Murens færden ved grænsen til Nordkorea vil ikke blive kortlagt, da det betragtes som en statshemmelighed. Se kortet i stort format her: http://www.greatwallculture.org/en/Photo/UploadPhotos/201002/20100205165432203.jpg (Foto fra greatwallculture.org/en)
Den kinesiske mur - ifølge kineserne. Murens færden ved grænsen til Nordkorea vil ikke blive kortlagt, da det betragtes som en statshemmelighed. Se kortet i stort format her: http://www.greatwallculture.org/en/Photo/UploadPhotos/201002/20100205165432203.jpg (Foto fra greatwallculture.org/en)
1/2
Næste »

En pensioneret kinesisk kulturarvmedarbejder siger, han har fundet helt nye dele af Den kinesiske mur.

Opdagelsen blev gjort i efteråret 2011 80 kilometer nord for hovedstaden Beijing, hvor Zhang Lingmian indsamlede valnødder. Men da en ven fra en nærliggende landsby nævnte, at de lokale havde snakket om en 'mystisk konstruktion i bjergene', begav de to sig væk fra alfarvej.

Og to timer og en masse stikkende brombærranker senere fandt de et langt spor af tilfældigt placerede sten i 823 meters højde.

Vokset med 12.345 km
- Jeg vidste med det samme, at det måtte være en del af Den kinesiske mur, sagde Zhang Lingmian, da han for nylig viste opdagelsen frem for Los Angeles Times.

De fleste sten var styrtet sammen, men nogle af bunkerne nåede Lingmian til brystet.

Læs også:

Se også: Forsker: Marco Polo var aldrig i Kina

- Muren skulle bare være høj nok til at holde barbarerne far at krydse den til hest, forklarede Lingmian, som hart studeret muren i 33 år.

I juni meddelte den kinesiske statsforvaltning for kulturarv så, at de nu mener, at Den kinesiske mur er 21.197 kilometer lang - og ikke 8852 kilometer, som tidligere antaget - hvis man lægger alle opdagede dele sammen. Det svarer til mere end halvdelen af jordens omkreds.

Omskriver historien
Men kritikerne mener, at Kina kun forlænger muren for at spille med musklerne og omskrive historien.

Traditionelt gik muren fra ørkenoasen Jiayuguan 1600 km vest for Beijing til Shanhaiguan 300 km øst for hovedstaden. I 2001 offentliggjorde arkæologer, at den også strakte sig langt ind i den nordvestlige Xinjiang-region, som mindretallet Uyghur-folket betragter som deres land.

Læs også:

Se også: Bygger mur af 270.000 Lego-klodser

Og med den seneste opdagelse når muren nu helt ned til grænsen til Nordkorea. Men i Korea mener man, at murresterne tæt ved grænsen er bygget af gamle koreanere fra Koguryo-kongerige, som havde besat en stor del af nutidens Manchuriet fra 37 f.Kr. til 688 e.Kr.

- Det er en fordrejning. Kineserne bruger muren til at udslette den koreanske arv, præcis som de gør det med uyghurer og tibetanere, siger militærhistoriker ved det Seoul-baserede Chung-Ang universitet til Los Angeles Times.

Rooolig nu
I Kina maner man til besindighed.

Læs også:

China Harbin Ice Snow Festival Udland - 5. jan. 2010 Iskold skulpturfestival i Kina

- Dette er ikke deciderede nye opdagelser. Vi kigger bare forsigtigt på, hvad der findes på jorden og prøver at afgøre, om det er Den kinesiske mur eller ej, siger Yan Jianmin fra China Great Wall Society.

Fastlæggelsen af den nye længde har involveret flere tusinde personer og er baseret på indsendt research fra 15 provinser og regioner. Der findes nu officielt 43.721 rester af muren rundt om i landet mod tidligere 18.344.

Kilder: Los Angelses Times, Great Wall Culture, Great Wall of China på Wikipedia

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
To råd efterlyser nye medlemmer
A-kandidat: Flere kurser til folkeskolelærerne
Mini-skilift forsinket
Håndbold-GM for drenge er fløjtet i gang
Tilskadekommet sømand evakueret ved Tasiilaq
Kim Kielsen til royal middag
sermitsiaq.ag