Samfund

Rigmandskone giver milliarder til prævention

Milliarder skal sikre, at verdens fattigste kvinder får p-piller, kondomer og andre former for prævention

  • Melinda Gates annoncerede på London Summit on Family Planning at hun vil give milliarder for at sikre nemmere adgang til prævension (Foto: Photoshot)
Melinda Gates annoncerede på London Summit on Family Planning at hun vil give milliarder for at sikre nemmere adgang til prævension (Foto: Photoshot)
Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
 

Microsoft-milliarder og penge fra flere rige lande er på vej til kvinder i nogle af verdens fattigste lande, hvor de ikke selv har kunnet bestemme, hvor mange børn de sætter i verden.

Det står nemlig nu klart, at der på en konference i London er blevet indsamlet 4,3 milliarder dollar - godt 26 milliarder kroner - til at sikre, at 120 millioner kvinder og piger verden over kan få adgang til p-piller, kondomer og andre former for prævention i 2020.

Blandt de største givere er Microsoft-grundlæggeren Bill Gates' hustru, Melinda Gates. Hun står klar med 560 millioner dollar - knap 3,4 milliarder kroner - fra ægteparrets Bill og Melinda Gates-fond.

- Når jeg rejser og taler med kvinder rundt om i verden, fortæller de mig, at adgang til prævention ofte kan være forskellen mellem liv og død, siger Melinda Gates, der er katolik og derfor blevet kritiseret af katolske grupper for sin støtte til prævention.

- Konferencen handler om at lytte til deres stemmer, om at opfylde deres håb, og om at give dem magten til at skabe et bedre liv for dem selv og deres familier, fortsætter hun.

Også Danmark står på giverlisten med 25 millioner kroner, som blev bevilget allerede sidste år.

Pengene skal modvirke, at 200.000 kvinder og piger årligt dør på grund af komplikationer omkring graviditet og fødsel.

I alt omkring 220 millioner kvinder verden over ønsker at benytte prævention, men har ikke adgang til det.

Støtter af konferencen mener, at omkring 80 millioner uønskede graviditeter allerede vil kunne undgås i år på grund af bidragene.

Onsdagens konference i London om befolkningstilvækst og prævention i u-landene var arrangeret af den britiske regering sammen med FN og Bill og Melinda Gates-fonden.

Den stenrige Bill og Melinda Gates-fond er verdens største private velgørenhedsfond.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Følg @pomaEB Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Følg @langwadt Nyhedsredaktør lige nu: Mette Fleckner Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik