Samfund

Forskere: Måske findes der en 'Gud-partikel'

Amerikanske fysikere har fundet 'stærke antydninger' af den flygtige Higgs-partikel

Seneste Nyheder

Hent flere
Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
 

Amerikanske forskere har fundet 'stærke antydninger' af den såkaldte Higgs-partikel - også kendt som Guds partikel - der menes at give objekter masse.

Forskerne fra Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) i delstaten Illinois tilføjer dog, at flere data er nødvendige for at bekræfte den potentielle opdagelse af den vigtige partikel.

- Vores data peger stærkt mod eksistensen af ??Higgs-partiklen, men der er behov for resultater fra forsøgene på Large Hadron-partikelacceleratoren i Europa for at fastslå opdagelsen, siger talsmand Rob Roser, Fermilab.

Netop i denne uge vil forskerne på det europæiske forskningscenter Cern i Schweiz fremlægge resultater fra to forsøg med Large Hadron-partikelacceleratoren (LHC). Og rygterne svirrer om, at man her vil bekræfte Higgs-partiklens eksistens.

Fundet er vigtigt, fordi eksistensen af Higgs-partiklen er en forudsætning for fysikkens standardmodel, som er en teori, der forsøger at forene samtlige naturlove minus tyngdekraften i en enkelt fysisk lov.

De amerikanske resultater har baggrund i 10 års indsamling af data fra partikelacceleratoren Tevatron, der blev lukket ned sidste år.

- I løbet af sit liv må Tevatron have produceret tusindvis af Higgs-partikler, hvis de rent faktisk eksisterer, og det er op til os at forsøge at finde dem i de data, vi har indsamlet, lyder det fra Luciano Ristori, en fysiker ved Fermilab.

- Vi har udviklet en avanceret simulering og analyseprogrammer til at identificere Higgs-lignende mønstre.

- Alligevel er det lettere at lede efter en vens ansigt i et sportsstadion fyldt med 100.000 mennesker end at søge efter Higgs-lignende mønstre blandt trillioner af kollisioner, tilføjer han.

Cern offentliggør de længe ventede resultater onsdag klokken ni.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Følg @pomaEB Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Følg @langwadt Nyhedsredaktør lige nu:Linette K. Jespersen Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik