Forskere: Måske findes der en 'Gud-partikel'

Amerikanske fysikere har fundet 'stærke antydninger' af den flygtige Higgs-partikel

Amerikanske forskere har fundet 'stærke antydninger' af den såkaldte Higgs-partikel - også kendt som Guds partikel - der menes at give objekter masse.

Forskerne fra Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) i delstaten Illinois tilføjer dog, at flere data er nødvendige for at bekræfte den potentielle opdagelse af den vigtige partikel.

- Vores data peger stærkt mod eksistensen af ??Higgs-partiklen, men der er behov for resultater fra forsøgene på Large Hadron-partikelacceleratoren i Europa for at fastslå opdagelsen, siger talsmand Rob Roser, Fermilab.

Netop i denne uge vil forskerne på det europæiske forskningscenter Cern i Schweiz fremlægge resultater fra to forsøg med Large Hadron-partikelacceleratoren (LHC). Og rygterne svirrer om, at man her vil bekræfte Higgs-partiklens eksistens.

Fundet er vigtigt, fordi eksistensen af Higgs-partiklen er en forudsætning for fysikkens standardmodel, som er en teori, der forsøger at forene samtlige naturlove minus tyngdekraften i en enkelt fysisk lov.

De amerikanske resultater har baggrund i 10 års indsamling af data fra partikelacceleratoren Tevatron, der blev lukket ned sidste år.

- I løbet af sit liv må Tevatron have produceret tusindvis af Higgs-partikler, hvis de rent faktisk eksisterer, og det er op til os at forsøge at finde dem i de data, vi har indsamlet, lyder det fra Luciano Ristori, en fysiker ved Fermilab.

- Vi har udviklet en avanceret simulering og analyseprogrammer til at identificere Higgs-lignende mønstre.

- Alligevel er det lettere at lede efter en vens ansigt i et sportsstadion fyldt med 100.000 mennesker end at søge efter Higgs-lignende mønstre blandt trillioner af kollisioner, tilføjer han.

Cern offentliggør de længe ventede resultater onsdag klokken ni.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Tredje besætningsmedlem arresteret
Kaptajnen på Polar Nanoq ikke blandt de anholdte
Stadig intet spor af Birna Brjánsdóttir
To besætningsmedlemmer fra Polar Nanoq arresteret
Kunstnere kan formidle viden om Grønland til danskerne
Her er hjælpen, hvis du har mørke tanker
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen