Samfund

OK at sprøjte peberspray på uskyldig

Statsadvokat lader nordjyske betjente gå fri, efter de skubbede kvinde omkuld og sprøjtede peberspray på hende

  • Betina Lønsmann er dybt chokeret over politiets behandling - og målløs over, at statsadvokaten underkender domstolens afgørelse. (Foto: René Schutze)
Betina Lønsmann er dybt chokeret over politiets behandling - og målløs over, at statsadvokaten underkender domstolens afgørelse. (Foto: René Schutze)

TIP OS OM SAGEN: Send en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Det er tilsyneladende helt i orden at skubbe en 47-årig kvinde omkuld og give hende et skud peberspray i hovedet.

I hvert fald, hvis man er betjent.

Statsadvokaten for Midt-, Vest-og Sydøstjylland har netop sagt god for, at hjemmehjælper Betina Lønsmann skal finde sig i den behandling.

Det sker, selv om byretten i Hjørring har kendt kvinden helt uskyldig i politiets anklager.

DOKUMENTATION: Her er statsadvokatens afgørelse

Sagen stammer fra september sidste år, hvor Betinas søster efter en festlig aften kom til at tage i døren på en politibil, som var parkeret på Søndergade i Frederikshavn.

Hun og søsteren Anja troede, at bilen var en ventende taxa. Men betjentene i bilen kunne ikke se spøgen.

De gik i stedet meget kontant til værks, og efter et kort skænderi blev Betina skubbet omkuld og omgående sprøjtet i øjnene med peberspray.

Pure frikendt
Politiet valgte kort efter at sigte kvinden for vold og forsøg på vold. Betjentene mente, at hun havde forsøgt at angribe dem. Flere vidner slog dog en pæl gennem politiets anklager, og 20. april i år blev hjemmehjælperen pure frikendt ved domstolen.

Alligevel har statsadvokaten nu valgt at afvise en klage fra Betina Lønsmann, der mener, at betjentene gik langt over stregen.

DOKUMENTATION: Her er dommen fra Hjørring

Statsadvokaten vurderer nemlig, at de vidner - som retten sagde var helt troværdige - ikke kan bruges til noget i hans undersøgelse af betjentene.

- Det er jo helt forrykt det her. I byretten kunne vidnernes forklaringer godt bruges, men nu vil statsadvokaten alligevel ikke gøre noget, siger Betina Lønsmann, som mener, at hendes liv er blevet ødelagt efter den hårde medfart.

- Det har ændret mig fuldstændigt. Jeg kan ikke tænke på andet, forklarer hun.

Advokat: Meget usædvanligt
Den nordjyske hjemmehjælper får opbakning fra en af landets førende forsvarsadvokater:

- Det her er en meget usædvanlig sag, mener Henrik Stagetorn, der er formand i Landsforeningen af Beskikkede Advokater.

- At Retten i Hjørring finder vidnerne troværdige, men at Statsadvokaten så ikke gør, har jeg aldrig hørt før.

Ifølge advokaten findes der ingen regler på området, men alligevel undrer han sig over afgørelsen. Han vurderer derfor, at Betina Lønsmann har gode muligheder for at gå videre med sagen hos Rigsadvokaten, hvilket hun allerede har gjort.

Statsadvokat Peter Brøndt Jørgensen ønsker ikke at tale med Ekstra Bladet, før sagen er endeligt afgjort hos Rigsadvokaten.

TIP OS OM SAGEN: Send en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Fakta: Sådan skete det

10. september 2011 er Betina Lønsmann i byen med sin søster i Frederikshavn.

De har danset, og der er også blevet drukket. Uden for en kro vil de to kvinder tidligt om morgenen tage en taxa hjem. Men bilen, som er lige ved at sætte sig ind i, er ikke en taxa - det er en politibil. Straks efter fejltagelsen springer en kvindelig betjent ud og begynder at irettesætte kvinderne. Et skænderi udvikler sig.

Pludselig bliver Betina Lønsmann skubbet omkuld af en mandlig betjent, som er kommet løbende fra den anden side af bilen. Da hun får rejst sig op, kan hun mærke noget, som svier i øjnene. Nu er hun også blevet angrebet med peberspray af politimanden.

Betjentene vælger hverken at anholde Betina Lønsmann eller hendes søster, som har set angrebet finde sted. I stedet tager de to kvinder selv på skadestuen med en taxa, så Betina Lønsmann kan få vasket øjnene.

Kort tid efter, at kvinderne er ankommet til sygehuset, dukker fire betjente dog op, lægger Betina i håndjern og tager hende med på stationen.

Anklagemyndigheden i Hjørring tiltaler Betina Lønsmann for vold og trusler om vold mod politiet.

20. april 2012 frifindes hun ved retten, efter at to uafhængige vidner har bakket hendes og søsterens forklaringer op.

30. maj afslår Statsadvokaten for Midt-, Vest-og Sydøstjylland Betina Lønsmanns klagesag mod betjentene.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere