Samfund

Kristne læger: Drop aktiv dødshjælp

Flere læger og sygeplejersker fra kristelige foreninger vil ikke have aktiv dødshjælp i Danmark

  • Den 14. juni bad sundhedsministeren Etisk Råd om at tage stilling til aktiv dødshjælp. Flere sundhedsordførere mener, at debatten er tiltrængt, selv om hovedparten af partierne officielt tager afstand for aktiv dødshjælp. (Foto: Colorbox)
Den 14. juni bad sundhedsministeren Etisk Råd om at tage stilling til aktiv dødshjælp. Flere sundhedsordførere mener, at debatten er tiltrængt, selv om hovedparten af partierne officielt tager afstand for aktiv dødshjælp. (Foto: Colorbox)

Mens det bliver debatteret, hvorvidt Danmark skal gøre aktiv dødshjælp lovligt, har flere kristne læger en klar holdning til spørgsmålet:

Aktiv dødshjælp er en 'falliterklæring.'

Det er budskabet i en fællesudtalelse fra Kristelig Lægeforening, KriSos (Kristne i Social- og Sundhedssektoren) og Dansk Kristelig Sygeplejeforening.

139 medlemmer, omkring halvdelen læger, har underskrevet fællesudtalelsen og sendt den til sundhedsminister Astrid Krag (SF) og Folketingets Sundhedsudvalg.

- Vi vil hellere tage os godt af vores patienter, end tage livet af dem. Aktiv dødshjælp er en falliterklæring. Var den palliative indsats i orden, ville vi slet ikke have brug for at tale om aktiv dødshjælp,' siger praktiserende læge Hans Holmsgaard, formand for Kristelig Lægeforening og initiativtager til fællesudtalelsen til Ugeskriftet For Læger.

Etisk Råd skal tage stilling
Udmeldingen fra de kristne foreninger kommer efter, at en mand i Odense for nylig fik en betinget dom for at forsøge aktiv dødshjælp på sin syge far, hvilket fik debatten til at blusse op. Tidligere på måneden bad sundhedsminister Astrid Krag (SF) Etisk Råd om at tage stilling til aktiv dødshjælp, ligesom emnet skal drøftes i Folketingets Sundhedsudvalg.

Et flertal af danskere for dødshjælp
Men de kristne foreningers holdning stemmer ikke overens med danskernes holdning til spørgsmålet. I hvert fald, hvis man skal tro på en måling foretaget af Rambøll/Analyse Danmark for Morgenavisen Jyllands-Posten. Her går næsten 70 pct. ind for aktiv dødhjælp, mens 20 procent er imod.

Officielt er alle partier på Christiansborg fortsat imod aktiv dødshjælp - med undtagelse af Liberal Alliance, som ikke har taget stilling.

Skal vi have aktiv dødshjælp i Danmark?

Se resultat

Skal vi have aktiv dødshjælp i Danmark?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere